Shutterstock

Guld: Sagnomspundet superstof

Grundstof nummer 79 er guld, verdens måske mest kendte grundstoffer. Sagnomspundet og til alle tider eftertragtet af både fyrster og menigmand, har guld egenskaber, der gør det egnet til mange formål.

Navn: Guld. Ordet hentyder til den gyldne farve Atomnummer: 79 Kemisk symbol: Au

Guld er et gyldent og i ren form meget blødt metal, der meget nemt kan formes. Et enkelt gram guld kan hamres ud til et tyndt lag guldfolie (bladguld) der dækker en kvadratmeter.

Guld har været kendt siden oldtiden, og er blevet brugt som smykkemateriale, fordi det aldrig bliver mat eller irrer, og som værdimåler i form af mønter og barrer.

Guld kan opløses i en blanding af salpetersyre og saltsyre (kongevand). Hvis man fortynder denne opløsning får man aurum potabile (drikkeligt guld), der tidligere blev solgt som universalmiddel mod stort set alle lidelser og dårligdomme.

Læs mere om det periodiske system.

Hvad bruges guld til?

Guld er let at forarbejde og bruges til mange formål og alt fra smykker og broderier, guldplomber i tænder, beklædning af spejle og teleskoper, så de reflekterer infrarødt lys til varmebeskyttelse af motorer.

Ikke mindst fungerer guld som global monetær enhed med stor betydning for verdenshandelen.

Video: Se guldgravere finde guld

Den californiske gold rush kulminerede i årene 1848-55, men guldfeberen lever i bedste velgående. I dette klip kan du følge et par "gold diggers" med metaldetektor på jagt efter den store gevinst.