Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Guld: Sagnomspundet superstof

Grundstof nummer 79 er guld, verdens måske mest kendte grundstoffer. Sagnomspundet og til alle tider eftertragtet af både fyrster og menigmand, har guld egenskaber, der gør det egnet til mange formål.

Shutterstock

Navn: Guld. Ordet hentyder til den gyldne farve Atomnummer: 79 Kemisk symbol: Au

Guld er et gyldent og i ren form meget blødt metal, der meget nemt kan formes. Et enkelt gram guld kan hamres ud til et tyndt lag guldfolie (bladguld) der dækker en kvadratmeter.

Guld har været kendt siden oldtiden, og er blevet brugt som smykkemateriale, fordi det aldrig bliver mat eller irrer, og som værdimåler i form af mønter og barrer.

Guld kan opløses i en blanding af salpetersyre og saltsyre (kongevand). Hvis man fortynder denne opløsning får man aurum potabile (drikkeligt guld), der tidligere blev solgt som universalmiddel mod stort set alle lidelser og dårligdomme.

Læs mere om det periodiske system.

Hvad bruges guld til?

Guld er let at forarbejde og bruges til mange formål og alt fra smykker og broderier, guldplomber i tænder, beklædning af spejle og teleskoper, så de reflekterer infrarødt lys til varmebeskyttelse af motorer.

Ikke mindst fungerer guld som global monetær enhed med stor betydning for verdenshandelen.

Video: Se guldgravere finde guld

Den californiske gold rush kulminerede i årene 1848-55, men guldfeberen lever i bedste velgående. I dette klip kan du følge et par "gold diggers" med metaldetektor på jagt efter den store gevinst.

Læs også:

Historie

Hvor kom inkaernes guld fra?

1 minut
jod
Det Periodiske system

Det periodiske system: Jod

1 minut
calcium
Det Periodiske system

Det periodiske system - Calcium

1 minut

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul