Ilt: Livets grundstof

Når mennesket en dag skal sætte foden på Mars' golde overflade er én ting altafgørende: Ilt. For uden grundstof nr. 8 i det periodiske system kan vi ikke leve.

Lys og Mars

Navn: Ilt (- efter det danske ord ild), eller oxygen (afledt af det græske oxy og genes, dvs. syredannende) Atomnummer: 8 Kemisk symbol: O

Læs mere om det periodiske system.

Ilt spiller en central rolle for alle former for liv på jorden, dels fordi alle organismer, der ånder, ikke kan overleve uden, dels fordi ilt indgår i DNA og stort set alle vigtige biokemiske forbindelser.

Hvad bruges ilt til?

Ilt nærer ild, og heraf stammer det danske navn også. Var ilt ikke til stede, kunne dit stearinlys ikke brænde.

Men ilt er også afgørende for livet på jorden, og cirka 1/5 af jordens atmosfære består af ilt. Ilt indgår i respirationen, som er den aerobe proces, hvor organismer frigør energi fra organisk materiale. Vand består desuden af 2/3 ilt.

Til sammenligning indeholder atmosfæren på Mars kun cirka 0,15% ilt, og selvom forskerne har set tegn på, at der engang har været flydende vand på Mars, har man ikke fundet det endnu.

En afgørende udfoidring, når forskerne vil sende bemandede missioner til Mars er derfor at skaffe ilt.

Når Nasas nye marsrover i 2020 lander på Mars, vil en af dens opgaver være at teste muligheden for at udvinde ilt af Mars kuldioxid, som fylder 96% af atmosfæren.

Se videoklip: Nasa vil forsøge at skabe ilt på Mars