kviksølv

Kviksølv: Smukt, men giftigt

Kviksølv er et sært, smukt og giftigt flydende metal, der blandt andet er blevet brugt til at udvinde guld.

Navn: Kviksølv - af nedertysk quiksulver (levende sølv) Atomnummer: 80 Kemisk symbol: Hg

Grundstof nummer 80 i det periodiske system er kviksølv, der som det eneste metal er flydende ved stuetemperatur.

Kviksølv er giftigt i stort set alle kemiske forbindelser og former det findes i. Ikke desto mindre har det været brugt som medicin til alle mulige lidelser, fra hudsygdomme til kønssygdomme, specielt syfilis, hvor kuren dog kunne være lige så besværlig og smertefuld som sygdommen.

Først i 1759 opdagede man, at kviksølv kunne blive til et fast metal, hvis man kølede det tilstrækkeligt ned.

Hvad bruges kviksølv til?

Kviksølv blev tidligere brugt til at udvinde guld, da det som et af de få stoffer reagerer med guld. I processen dannes amalgam og herefter kan guldet udvindes ved at koge kviksølvet væk.

Uheldigvis udvikler det kviksølvsdampe, som er ekstremt giftige, og kviksølv er i det hele taget meget skadeligt for miljøet.

Større guldmineselskaber er derfor gået bort fra metoden, men mange steder i verden bruger mindre guldminer den stadig med stor fare for miljøet.

Tidligere brugte man især kviksølv medicinsk til at kurere syfilis og spedalskhed og kviksølv blev brugt i tandlægernes plomber.

Kviksølv bruges idag blandt andet i termometre og barometre til at måle tryk og i visse typer lysstofrør.

Video: Se kviksølv opløse guld

En af de fantastiske egenskaber ved kviksølv er, at det er et af de få stoffer, der kan reagere med guld. Her kan du se en dråbe kviksølv opløse guld - eller er det guldet, der opløser kviksølvet?