Osmium: Tungt og ildelugtende

Osmium er et af de tungeste grundstoffer i det periodiske system - og et af de mest ildelugtende.

Osmium

Navn: Osmium - af græsk osme (lugt) Atomnummer: 76 Kemisk symbol: Os

Osmium - et af de tungeste grundstoffer

Osmium er et sølvskinnende metal, der dels har rekorden som et af de tungeste af alle metalliske grundstoffer med en vægtfylde på 22,6 g/cm³. Dels har det den mærkelige egenskab, at det afgiver en meget irriterende, gennemtrængende lugt, der er berygtet for at kunne medføre en meget voldsom hovedpine.

Osmium er ikke noget særligt efterspurgt metal, der produceres kun omkring 100 kg om året til forskellige industrielle formål.

Læs mere om det periodiske system.

Hvad bruges osmium til?

Osmium bruges sjældent alene, men indgår i metal-legeringer, som er særdeles modstandsdygtige overfor slid. Det gør osmium-forbindelser rigtig velegnede til fx spidser af fyldepenne, nåle i grammofoner, elektriske kontakter - og de bruges tilmed i kirurgiske implantater.

Allerede i 1897 blev det dog brugt som glødetråd i en elpære konstrueret af Karl Auer. Desværre var tråden så skrøbelig, at den knækkede, når man vendte pæren på hovedet. Osmium blev erstattet af wolfram, som viste sig mere mere velegnet til glødetråde. Glødelampe-fabrikanten OSRAM, som blev startet i 1906, fik sit navn fra grundstofferne Osmium og wolfram.

Video: Osmiums forbløffende egenskaber