Kan tallium slå ihjel?

I James Bond-filmen “Spectre” bliver skurken mr. White forgiftet med tallium, som gør ham så syg, at han til sidst begår selvmord. Men er stoffet virkelig så skadeligt?

Mr. White tallium forgiftning
© Capital Pictures/Ritzau Scanpix

Hvad er tallium?

Tallium er et metallisk, gråt og blødt grundstof, der bliver optaget gennem huden, indåndes via luften eller indtages sammen med fødevarer.

Hvis ikke forgiftningen bliver opdaget i tide, så en modgift kan stoppe virkningen, er giftstoffet dødeligt.

Tallium “sniger” sig ind i kroppen, fordi stoffets opbygning minder om kalium.

Kroppens celler kan ikke altid skelne mellem de to og optager derfor giftstoffet i den tro, at det er det nyttige mineral kalium, som bl.a. er gavnligt for blodtrykket og væskebalancen.

I cellerne forstyrrer tallium bl.a. proteiner og vigtige biokemiske reaktioner.

Tallium nedbryder kroppens celler

Giftstoffet tallium rammer nerver samt organer i kroppen og dræber langsomt.

Tallium optages via huden.
© Claus Lunau

1: Tallium bliver optaget i kroppen

Tallium er et vandopløseligt metal. Derfor optages det let i kroppen – fx gennem fødevarer, hvis det kommer på huden eller i form af talliumdamp, der indåndes.

Tallium snyder celler.
© Claus Lunau

2: Celler bliver snydt

Tallium spreder sig i kroppen i form af ioner, hvis størrelse til forveksling minder om mineralet kalium. Cellerne optager derfor tallium-ionerne i den tro, at de optager kalium.

Tallium ødelægger celler.
© Claus Lunau

3: Tallium ødelægger celler

Tallium ødelægger livsnødvendige processer i cellerne, og derfor bliver både nerver, muskler, hårrødder og organer nedbrudt, typisk i løbet af nogle uger.

Symptomer på tallium-forgiftning

De første symptomer er relativt milde og viser sig efter to døgn i form af bl.a. kvalme og diarré.

Tallium forårsager dog også skader i nervesystemet efter nogle dage, så offeret får smerter, kramper, følelsesløshed, psykoser og hukommelsestab.

På grund af nerveskaderne har ofre for eksempel fortalt om en følelse af at gå rundt på varme kul. To til tre uger efter falder håret af, og en uge senere kan hjertet svigte.

Den dødelige dosis af tallium er omkring ét gram.

Tallium som mordvåben

Talliums langsomme virkning gør det relativt nemt for en gerningsmand at camouflere sin udåd, og derfor har stoffet også været udbredt som mordvåben.

For eksempel blev den fremtrædende antikolonialist i Cameroun, Félix-Roland Moumié, myrdet med tallium af en person med tilknytning til den franske efterretningstjeneste i 1960.

Modgift mod tallium gives i form af det jernholdige farvestof berlinerblåt, som i daglige og rigelige mængder absorberer tallium og skyller det ud af kroppen.