Platin – holder luften ren

Platin

Platin er et af verdens mest sjældne metaller. Den årlige produktion er beskeden, blot omkring 250 tons. Mere end halvdelen ender i katalysatorer på biler, for grundstoffet platin er fremragende til at sætte skub i kemiske processer, herunder også nedbrydning af kulbrinter fra bilers udstødning. Platin bruges også i smykker og ure samt i laboratorier eller elektroniske dele.

Platin er et tungt ædelmetal, som er meget let at bearbejde. Metallet findes i fri form i naturen, men langt det meste udvindes som biprodukt fra nikkel- og kobberminer. Fire femtedele af alt platin kommer fra Sydafrika, men også i Rusland og Canada er der små forekomster. Der findes ingen syntetiske alternativer til platin, så der skal spares på det dyrebare metal, som ofte handles til priser, der er dobbelt så høje som prisen på guld.

Britiske forskere er ved at undersøge, om platin kan indvindes fra det gadestøv, fejemaskiner fanger. Platin fra bilers katalysatorer ender i støvet, der måske indeholder helt op til 1,5 milliontedele platin – nok til, at det kan betale sig at indsamle.