Er tidsrejser mulige?

Er tidsrejser teoretisk umulige, eller er det kun et spørgsmål om at udvikle teknologien til det?

Tidsrejser

Tidsrejser frem i tiden er indenfor rækkevidde

Rejser ud i fremtiden er ikke blot teoretisk mulige, men næsten også teknologisk mulige allerede i dag.

Hvis man sender et menneske ud på en rumrejse, der indebærer en kraftig acceleration, vil vedkommende ved hjemkomsten være ældet mindre end alle de tilbageblevne. Det betyder, at man i princippet kan vælge at udforske en vilkårlig fjern fremtid.

Man vil dog ikke kunne fortælle sine venner og bekendte om rejsen, da de sandsynligvis vil være døde og borte, når man vender hjem. Medmindre det også bliver muligt at rejse tilbage i tiden, og her skilles de lærdes veje.

Baglæns tidsrejser er en teoretisk mulighed

Mange mener, at baglæns tidsrejser forbydes af de oplagte paradokser: Hvis man fx rejste tilbage i tiden og slog sine egne forældre ihjel på et tidspunkt, før man selv blev født, ville man slet ikke være til.

Et andet banalt, men slagkraftigt argument lyder: Hvis det er muligt at rejse tilbage i tiden, burde vi allerede have fået besøg fra fremtiden, og det ser jo ikke ud til at være tilfældet.

Einsteins almene relativitetsteori, der er vores bedste billede af rummet og tiden, forbyder ikke baglæns tidsrejser. Men ifølge teorien ser det ud til at ville kræve yderst specielle omstændigheder og meget høje energier. En af de teoretiske muligheder er de såkaldte ormehuller, der forbinder fjerntliggende steder i universet og epoker med hinanden.

Vil du læse mere om tidsrejser?

Forskerne er stik uenige, når det drejer sig om baglæns tidsrejser: Nogle siger "umuligt", mens andre er fast overbevist om, at vi engang bliver i stand til at bygge en tidsmaskine og rejse tilbage i tiden.

Få alle facts og argumenter her: