Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Isterninger flyder, fordi is er lettere end flydende vand.

Derfor flyder isterninger

Isterninger lægger sig altid i toppen af glasset, fordi is er meget lettere end flydende vand. Men hvorfor? Og er der forskel på vægten af koldt og varm vand?

Shutterstock/MSPT

Normalt er tommelfingerreglen, at varmt vand vejer mindre end koldt, men det er ikke altid sandt. Ferskvand er nemlig tungest ved 4 °C, så hvis en beholder indeholder lag af vand på hhv. 2, 3 og 4 °C, vil det varmeste vand synke til bunds.

Temperaturen i vandet er et udtryk for, hvor meget molekylerne bevæger sig. Jo mere aktive de er, des mere “fylder de”. Dermed er der plads til færre molekyler i en 1-litersbeholder, hvis vandet er 80 °C, end hvis det er 10 °C.

Densitet ændrer sig ved 4 °C

Tætheden af molekyler i et stof kaldes for densiteten, så varmere vand har en lavere densitet end koldt, men den sammenhæng ændrer sig ved præcis 4 °C.

Her begynder vandmolekylerne nemlig allerede at finde deres pladser i det krystalgitter, de låses fast i, når vandet bliver til is ved 0 °C.

I gitteret er der meget større tomrum mellem hvert molekyle end på flydende form, og når temperaturen passerer under 4 °C, vil densiteten derfor igen begynde at falde, i takt med at flere af molekylerne kommer på plads i gitteret.

Det er dog kun ferskvand, der er tungest ved 4 °C. Når vandet indeholder salt, falder temperaturen for den maksimale densitet, så i havvand vil varmt vand altid være lettest.

Tungt vand skaber dynamik i søer

Søer i de tempererede egne – fx det sydlige Skandinavien – nyder godt af, at vand er tungest ved 4 °C. Det skaber nemlig to årlige omrøringer i vandmassen, der sørger for at fordele ilt og næringsstoffer.

Læs også:

Fysik fænomener

Hvorfor flyder både varmt vand og kold is ovenpå?

1 minut
Fysik fænomener

TEST HER: Kan du høre forskel på varmt og koldt vand?

1 minut
Fysik fænomener

Fast og flydende væske

1 minut

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul