Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rainbows2

https://illvid.dk/fysik/fysik-faenomener/fakta-om-regnbuer

Vidste du, at regnbuens farver følger en bestemt rækkefølge? Få forklaringen på hvorfor, og andre fede fakta om den fabelagtige regnbue.,

Photo by Sorasak on Unsplash

Regnbuens farver

Rød yderst, dernæst orange, gul, grøn, blå, indigoblå og endelig violet inderst. Dette er regnbuens farver, og de følger altid denne rækkefølge, bortset fra når der er dobbelte regnbuer – så er rækkefølgen i den ydre bue omvendt.

I 1669 forklarede fysikeren Isaac Newton (1642-1727), hvordan hvidt sollys kunne danne farver. Han sendte lys igennem et glasprisme og så, at det blev brudt i et farvespektrum.

Hvidt lys indeholder altså alle farver, og man kan splitte det op, som når det brydes i et prisme, og regnbuen står på himlen. Rækkefølgen skyldes, at lyset bøjes forskelligt – det violette i lyset afbøjes mest og det røde mindst.

Mørk Himmel uden for regnbuen

Når solstrålerne rammer regndråberne, afbøjes og afspejles de, så de danner en regnbue. Strålerne bliver sendt tilbage i en vinkel på 42 grader eller mindre, aldrig i en vinkel, der er større. Derfor vil området inden for regnbuen virke lysere end udenfor.

Hvis det er en dobbelt regnbue, vil man af og til kunne se et tilsvarende mørkt område mellem de to buer. De solstråler, der bliver spejlet to gange og danner den ydre regnbue, vil blive sendt tilbage med en vinkel, der er 51 grader eller større, men aldrig mindre.

Området uden for den ydre regnbue vil derfor blive lysere end inden for. Alt i alt vil resultatet være et mørkt bånd mellem de to regnbuer – også kaldet Alexanders mørke bånd efter Alexander af Afrodisias, der beskrev fænomenet omkring år 200 e.Kr.

Dobbelt regnbue

Til tider kan man opleve en svagere regnbue uden på den første bue. Denne ydre bue kaldes den sekundære regnbue og skyldes, at lysstrålerne har gennemgået en ekstra spejling inde i vanddråberne, før de når vores øjne.

Den sekundære regnbue kan ses på himlen ca. 9 grader over den primære bue (altså 51 grader fra det indfaldende sollys). Den har en omvendt farverækkefølge med violet yderst og rød inderst, og endelig er farverne ikke så klare som i den primære regnbue. I sjældne tilfælde optræder også en tredje bue, og så er farverne igen vendt om.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul