Fire typer regnbuer

Regnbuer ser forskellige ud. Læs her om fire forskellige slags.

Extra bows in rainbow

Fra Videnskabens Univers: Vi er vant til at se regnbueri forbindelse med solskin på en bygedag, men fænomenet optræder alle steder, hvor der er vanddråber og lys. Afhængigt af dråbernes størrelse, lysets kilde og iagttagerens placering kan regnbuen se forskellig ud, selv om princippet er det samme.

De overtallige buer

En sjælden gang kan man under den primære regnbue se en række ekstra buer, der ikke dannes på samme måde som selve regnbuen. Disse buer skyldes, at lysstrålerne i en regndråbe kan forstærke og svække hinanden (også kaldet interferens), og for at de bliver synlige, er det nødvendigt, at regndråberne er meget ens i størrelse.

Moonbow

Månebuen

Regnbuer bliver hyppigst associeret med sollys, men også kraftigt månelys som ved fuldmåne kan danne regnbuer. Farverne er dog svage eller helt manglende, da vores farvesyn er dårligt om natten. Månebuen vil derfor oftest se hvidlig ud.

Fog bow

Tågebuen

Tåge består af vanddråber, der er så små, at de enkelte farver vil blive udbredt og blandet så meget, at der dannes en bred, hvidlig regnbue. Derfor bliver denne regnbue heller ikke altid associeret med almindelige regnbuer.

Rainbow at waterfall

Regnbuer ved vandfald

En regnbue dannes tit i dråberne fra de brusende vandmasser i et vandfald. Her kan man være heldig at se hele den cirkulære regnbue, hvis man er oppe over vandfaldet og ser ned på vanddråberne.