Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

skæremaskine-i-brug
© Shutterstock
Fysik - Fysik fænomener

Hvad er den højeste lyd nogen sinde?

Hvad er den kraftigste lyd, der er registreret på Jorden, og hvor langt nåede denne lyd at bevægede sig?

Da vulkanøen Krakatau i strædet mellem Sumatra og Java i Indonesien eksploderede den 27. august 1883, skete det med et brag, der menes at være den kraftigste lyd i historisk tid. Braget blev med sikkerhed hørt på den lille ø Rodrigues, der ligger i Det Indiske Ocean næsten 4800 kilometer væk fra Krakatau. Øens politichef beskrev lyden som en dyb kanontorden fra en krigsflåde, og det passer fint med, at de dybe lyde bevæger sig længst. En eksplosion består af en kaotisk blanding af frekvenser, men de høje frekvenser filtreres hurtigst bort, når lydbølgerne bevæger sig gennem luften. Der findes ikke egentlige målinger af lydniveauet fra eksplosionen, men da man ved, at lydstyrken aftager med 6 dB, hver gang afstanden fordobles, kan man skønne sig frem til, at der selv 160 kilometer fra den eksploderende ø opstod et lydniveau på intet mindre end 180 dB. Braget har bogstavelig talt været øredøvende for dem, der boede i nærheden af Krakatau, for lydstyrken skal ikke meget over 120 dB, før det begynder at gøre ondt i ørerne. Ud over lydbølgerne udsendte eksplosionen også en lavfrekvent trykbølge. Overalt på Jorden kunne den kraftige trykbølge registreres på barometre, og den nåede at løbe Jorden rundt adskillige gange, inden den til sidst døde ud.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul