Shutterstock
Salt drysser

Hvad er en ion?

I nævner tit ioner i jeres artikler, men hvad er en ion egentlig? Og hvad kan forskerne bruge dem til?

Hvad er en ion?

En ion er et atom eller en gruppe sammenhængende atomer, som er elektrisk ladet. Ladningen kan være positiv eller negativ.

Den opstår, fordi atomet eller atomerne mister eller modtager en eller flere elektroner. Eksempler på ioner er Na+ og Cl-, som sammen danner køkkensalt.

Køkkensalt er ikke elektrisk ladet, fordi de to slags ioner balancerer hinandens ladninger.

Ioner hjælper forskerne

Massespektrometer
© Andrew Brookes/National Physical Laboratory/SPL

Et massespektrometer laver et stof om til ioner, og ved at måle, hvordan ionerne bliver afbøjet af et magnetfelt, kan forskerne afsløre stoffets identitet.

En jonmotor
© NASA

En ionmotor, fx i en rumsonde, omdanner gas til ioner, som derefter accelereres i et elektromagnetisk felt. Når ionerne skydes ud, skaber motoren fremdrift.

Alle grundstoffer kan danne ioner og typisk med flere forskellige ladninger. Mange grundstoffer har dog en foretrukken ladning, som bestemmes af antallet af elektroner i atomets såkaldte yderste skal.

Ioner er centrale for kemien og som værktøj for mange andre forskningsgrene; bl.a. er det muligt at udnytte, at ioner på grund af deres ladning kan afbøjes i magnetfelter.

Det udnytter forskerne bl.a. med de såkaldte massespektrometre, der kan analysere kemien af fx is eller mineraler i ekstreme detaljer.