Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Photo by Paul Bulai on Unsplash
Fysik - Fysik fænomener

Hvad er ild og flammer?

Hvad består ild egentlig af? Og hvordan kan det være, at flammerne er røde?

En flamme kan ved sin blotte varmevirkning og sit udseende forekomme temmelig materiel, så det er egentlig meget forståeligt, at oldtidens græske naturfilosoffer opfattede ilden som et “element”, en slags grundstof på linje med luft, vand og jord. Og de havde også fat i noget, da de inddelte deres fire elementer i henholdsvis lette og tunge, med ilden og luften i førstnævnte kategori.

For ild er intet andet end lysende eller rettere glødende luftarter. Flammen på et stearinlys består af fordampet brændende stearin, og ilden i pejsen består af de luftarter, der undslipper fra det brændende træ. Ildens farve er bestemt ved forbrændingsprocessens temperatur. Jo højere temperatur, desto mere blå eller violette er flammerne.

Gløder lyser ofte rødt, fordi deres temperatur er forholdsvis lav, mens en svejseflamme kan være blåviolet. Selv om flammen på et stearinlys er nogle tusind grader varm, kan man som bekendt føre en finger hurtigt gennem den uden at mærke noget særligt. Det er netop et udtryk for, at ilden består af varme gasser og derfor repræsenterer energi i en fortyndet form.

Læs også:

Fysik fænomener

Hvorfor kan man slå ild med flint?

0 minutter
Kan stearinlys bryde i brand?
Fysik fænomener

Kan stearinlys bryde i brand?

0 minutter
Fysik fænomener

Forstå magnetisme på 5 minutter

5 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul