Statisk elektricitet - Hvad er statisk elektricitet?

Hvad er statisk elektricitet?

Jeg får ofte stød, når jeg for eksempel rører ved et metalhåndtag. Hvad skyldes det, og er nogle mennesker mere udsatte end andre?

Jeg får ofte stød, når jeg for eksempel rører ved et metalhåndtag. Hvad skyldes det, og er nogle mennesker mere udsatte end andre?

Shutterstock

Stødet skyldes såkaldt statisk elektricitet – en oplagret elektrisk ladning. Statisk elektricitet opstår oftest ved, at to legemer gnider mod hinanden, og det ene legeme overfører elektroner til det andet. Dermed bliver der et overskud af elektroner i det ene og et underskud i det andet.

Legemerne er dermed blevet henholdsvis negativt og positivt ladet. Kroppen kan sagtens opbygge en stor ladning ved at gnide mod for eksempel et gulvtæppe og senere udløse den ved kontakt med et andet objekt – eventuelt et metalhåndtag. Dette kan give et stød, der føles som et lille rap over fingrene.

I nogle tilfælde kan der ligefrem opstå en gnist. Der kan sagtens være forskel på, hvor ofte man oplever statisk elektricitet. Forskellige personer vil nemlig under de samme omstændigheder opbygge forskellige ladninger – det afhænger blandt andet af, hvilket tøj de har på.

En jakke af polyester er langt mere tilbøjelig til at skabe statisk elektricitet, når den gnider mod huden, end en jakke af læder. Samtidig giver tør hud større sandsynlighed for at opbygge en ladning end fugtig hud. Har man problemer med statisk elektricitet, kan fugtighedscreme altså være en mulig løsning.