Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Road salt

Hvordan kan salt smelte sne på vejen?

Isglatte veje er dødsfælder i trafikken. Men med en simpel kemisk forbindelse kan vi holde vejene fri for is. Forstå hvorfor salt får isen til at smelte.

Salt nedsætter vands frysepunkt ved at gøre det vanskeligt for vandets molekyler at finde sammen og danne iskrystaller. Salt er en kemisk forbindelse af natrium og klor.

Når salt kommer i forbindelse med vand eller is, opløses saltkrystallerne, og positive natrium-ioner frigøres sammen med negative klor-ioner.

Disse ioner blander sig med vandmolekylerne og gør det svært for vandmolekylerne at komme så tæt på hinanden, at de kan danne iskrystaller, selv om temperaturen er på frysepunktet.

Salt forstyrrer ligevægt mellem is og vand

I en blanding af is og vand ved frysepunktet er der ligevægt: Nye vandmolekyler kommer hele tiden i kontakt med isen, hvor de bliver indfanget og får iskrystallerne til at vokse.

Der er også hele tiden vandmolekyler, der forlader iskrystallerne. I ligevægtssituationen er der lige mange vandmolekyler, der tilføres og forlader isen.

Hvis der tilsættes salt, har natrium- og klor-ionerne ikke så let ved at placere sig i iskrystallerne, men fordeler sig rundtom i vandet og fortrænger vandmolekylerne.

Det betyder, at der nu er lidt færre vandmolekyler, som kan blive indfanget af iskrystallerne – men samtidig er antallet af molekyler, som forlader iskrystallen, uændret.

Resultatet er, at iskrystallen taber mere vand, end den indfanger, og at isen smelter.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul