Hvordan slår jeg smut mest effektivt?

Jeg har masser af gange slået smut ved vandet. Men hvad er det, der får stenen til at hoppe, og hvordan får man flest mulige smut ud af sit kast?

© Shutterstock

Når en sten hopper på vandoverfladen, er det et udtryk for Newtons tredje lov, som siger, at der for hver aktion er en reaktion.

Når stenen rammer vandet, leverer vandet energi tilbage til stenen, som skubber den op i luften igen.

Derudover spiller en række faktorer en rolle i at afgøre, hvor mange gange en sten smutter, før den synker til bunds.

Forskeren Lydéric Bocquet fra Lyons universitet har regnet på sagen vha. adskillige ligninger, der tager højde for stenens radius, fart og rotation samt vandets modstand og naturligvis tyngdekraften.

Ifølge Bocquet skal stenen helst ramme vandoverfladen i en lille vinkel – 10-20 grader – for at miste så lidt energi som muligt. Rotationen er også vigtig, idet bevægelsen holder stenen stabil i flugten over vandet og forhindrer den i at tippe – ligesom en frisbee. Cirka 14 rotationer i sekundet er optimalt.

Smutstenens form og størrelse spiller en vigtig rolle. Stenen skal være flad og oval og have en størrelse som en håndflade, så den har tyngde.

Den franske professor mener derudover, et vil være en fordel små fordybninger i stenen, da det vil reducere vandmodstanden.

Den nuværende verdensrekord på 88 smut, som er registreret i Guiness' rekordbog, blev sat i 2013 af amerikaneren Kurt Steiner med tilnavnet "Mountain Man".