Shutterstock
Mand i ørkenen

Hvorfor bliver sort tøj så hurtigt varmt?

De fleste fortryder, hvis de er kommet til at iføre sig en sort trøje på en varm sommerdag. Men hvordan kan tøjets farve påvirke temperaturen?

Mørke overflader, hvad enten det er en sort trøje eller sort betræk på bilsæder, bliver hurtigere varme på en solrig dag end hvide overflader.

Forklaringen ligger i den såkaldte albedo-effekt. Albedoen er et mål for, hvor mange procent af det indkomne lys en given overflade reflekterer.

En hvid trøje har en høj albedo og reflekterer stort set alt det lys, der rammer den. Omvendt reflekterer en sort trøje med en lav albedo ikke lyset, men absorberer det i stedet.

Fotoner sætter atomer i bevægelse

Temperaturen i tøjet afgøres af, hvor meget atomerne i materialet vibrerer. Når lysets fotoner rammer en sort overflade og bliver absorberet, afgiver de deres energi og sætter elektronerne i overfladen i bevægelse.

Vibrationen breder sig til de omkringliggende atomer, og materialet varmer op. Når lys omvendt rammer en hvid overflade, fungerer den som et spejl, der bare sender fotonerne væk igen.

Mænd på kameler

Beduinernes sorte tøj er så tykt, at varmen, som bliver absorberet i overfladen, ikke når ind på kroppen.

© GODONG/UIG/ALL OVER

Det kan virke underligt, at nogle ørkenfolk kan holde ud at være klædt i sort. Årsagen er, at tøjet enten er meget tykt eller sidder meget løst, så den absorberede varme ikke kan nå ind på kroppen.