Hvorfor bliver sorte ting meget varmere end hvide?

Hvorfor bliver sorte ting meget varmere end hvide?

En sort T-shirt bliver betydeligt varmere end en hvid, når man har den på i solskin. Hvordan kan der være så stor forskel?

Af alle farver er sort den, der absorberer lyset bedst. Det skyldes, at sort reflekterer mindst lys, hvor hvid befinder sig i den modsatte ende af skalaen.

Den sorte farves evne til at absorbere lys resulterer i, at en relativt større del af lysets energi bliver overført til materialet, hvilket får molekylerne til at vibrere hurtigere. Det betyder igen, at temperaturen stiger, da varme i virkeligheden blot er bevægelse blandt de mindste partikler.

Denne egenskab ved farven sort udnyttes i en lang række forbindelser. For eksempel anvender man altid sort til solfangere og varmtvandsanlæg, da man på den måde kan indfange en større del af Solens energi. Ligeledes kan det bedst betale sig at gå i sort, når det er koldt, og i lyse farver, når det er varmt. Ikke desto mindre ser man ofte, at klædedragter i arabiske lande, hvor det ofte er meget varmt, er sorte. Det skyldes, at den sorte farve er med til at skabe en ventilationseffekt.

Når luften inde i dragten bliver varm, stiger den opad, som varm luft altid gør. Derved trækkes der ny luft ind ved fødderne, hvor dragten er løs. Samtidig forsvinder den opvarmede luft ud af åbningerne ved halsen og hænderne. Den cirkulerende luft får faktisk dragten til at virke som aircondition-tøj, og forsøg har vist, at løsthængende dragter virker køligere, når de er sorte.