Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvorfor bliver sorte ting meget varmere end hvide?

Hvorfor bliver sorte ting meget varmere end hvide?

En sort T-shirt bliver betydeligt varmere end en hvid, når man har den på i solskin. Hvordan kan der være så stor forskel?

Af alle farver er sort den, der absorberer lyset bedst. Det skyldes, at sort reflekterer mindst lys, hvor hvid befinder sig i den modsatte ende af skalaen.

Den sorte farves evne til at absorbere lys resulterer i, at en relativt større del af lysets energi bliver overført til materialet, hvilket får molekylerne til at vibrere hurtigere. Det betyder igen, at temperaturen stiger, da varme i virkeligheden blot er bevægelse blandt de mindste partikler.

Denne egenskab ved farven sort udnyttes i en lang række forbindelser. For eksempel anvender man altid sort til solfangere og varmtvandsanlæg, da man på den måde kan indfange en større del af Solens energi. Ligeledes kan det bedst betale sig at gå i sort, når det er koldt, og i lyse farver, når det er varmt. Ikke desto mindre ser man ofte, at klædedragter i arabiske lande, hvor det ofte er meget varmt, er sorte. Det skyldes, at den sorte farve er med til at skabe en ventilationseffekt.

Når luften inde i dragten bliver varm, stiger den opad, som varm luft altid gør. Derved trækkes der ny luft ind ved fødderne, hvor dragten er løs. Samtidig forsvinder den opvarmede luft ud af åbningerne ved halsen og hænderne. Den cirkulerende luft får faktisk dragten til at virke som aircondition-tøj, og forsøg har vist, at løsthængende dragter virker køligere, når de er sorte.

Læs også:

Fysik fænomener

Amerikansk fysiker vil skabe en spiral til fortiden

20 minutter
Fysik fænomener

Derfor koger du i sort tøj

2 minutter
Varm mobiltelefon
Fysik fænomener

Varm mobiltelefon - hvorfor?

0 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul