Efterårsmorgener er bilduggens foretrukne tid, da dug primært opstår, når atmosfæren er fugtig, og temperaturen falder kraftigt i løbet af natten.
Luftens evne til at indeholde vanddamp falder nemlig med temperaturen, hvilket betyder, at kold luft kan indeholde mindre vanddamp end varm luft.
Vanddampen kondenserer – dvs. danner dråber af flydende vand – på ruderne, fordi de er bilens koldeste indre overflader. Her er der kun ét lag materiale mellem kabinen og omgivelserne.
Lun bil og frisk luft fjerner fugten
Duggen gør ruderne uigennemsigtige og skal derfor fjernes, inden du sætter bilen i gear.
Kører du med for meget såkaldt begrænset udsyn, får du som minimum en bøde.
Med en tør klud kan du fjerne duggen, inden du kører. Og starter du blæserne og skruer op for varmen i kabinen, mens du tørrer af, så er bilen klar på få minutter.
Sæbe holder duggen på afstand
Derudover findes der både dyr antifugtspray og små tricks til at minimere duggen.
Prøv fx at polere ruderne med et par dråber opvaskemiddel på en ren klud. Opvaskemidlet skaber en tynd film, som forhindrer vanddråberne i at sætte sig på ruden.
Dugger bilen, mens du kører, så tjek, om du har sat bilens aircondition til at cirkulere luft ind udefra. Cirkulerer den bare luften rundt inden i bilen, får du ikke sænket luftfugtigheden.
Du bør også undersøge, om drænhullerne under forruden er tilstoppede af fx blade.
Generelt bør fugt fjernes i bilen, da mug ellers kan udvikle sig på fx sæderne og sende usunde svampesporer ud i kabinen.