Hvorfor har regnbuen form som en halvcirkel?
Hvad giver regnbuen dens afrundede form, og hvor ender buen henne?

En regnbueer et smukt fænomen, der opstår, når sol og regn optræder samtidig. Ofte kan man se en regnbue, når Solen skinner på en regnbyge, der er på vej væk.
En forudsætning for overhovedet at kunne se regnbuen er, at man har Solen i ryggen, mens man kigger på regnbuen.
Regnbuen bliver nemlig synlig, når Solen herfra skinner på regndråberne. Sollyset brydes i dråberne ligesom i et prisme, og derved dannes det karakteristiske farvespil på himlen.
Regnbuen er en rund cirkel
Vi kan kun se den del af lyset, som kastes tilbage af dråber, der befinder sig i en helt bestemt vinkel i forhold til Solen. Derfor ser vi en bue og ikke bare en lige streg. Egentlig er regnbuen en hel, rund cirkel.
Når lyset brydes i en regndråbe, opstår nemlig en cirkel med hele lysets farvespektrum. Men cirklens centrum vil altid ligge et stykke under horisonten, og derfor kan vi aldrig se mere end en del af denne cirkel.
Cirklens centrum svarer nemlig til den sigtelinie, der er mellem beskueren og Solen. Og da Solen aldrig er synlig under horisonten, bliver den cirkelrunde regnbue det heller aldrig.
Derfor er det enten om aftenen eller om morgenen, hvor Solen står lavt, at vi kan se mest muligt af cirklen – på dette tidspunkt kan vi se en halvcirkel. Hvis man befinder sig højt over havets overflade fx på et højt bjerg eller i et fly, er der dog en god chance for at se en hel “regncirkel”.