Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Konkylie-på-strand
© Shutterstock
Fysik - Fysik fænomener

Hvorfor hører man godt gennem vand?

Når man dykker under vandet i en svømmehal, høres alle lyde pludselig meget tydeligt. Hvordan kan det være?

Lyd forplanter sig som en bølge gennem sit medium – der normalt er luft – i form af skiftevise fortyndinger og fortætninger. Ved ankomsten til vores ører overføres bevægelsen til trommehinden og videre til det indre øre, hvor registreringen og den indledende behandling af lydindtrykket finder sted. Lydstyrken bestemmes af, hvor stor en energimængde, der overføres, og jo tættere det lydbærende medium er, desto mere energi overføres der. Vand er betydeligt tættere end luft (selv om det på den anden side også er mindre sammentrykkeligt), og svingninger i vand er derfor i stand til at frembringe større udsving i trommehinden. Lydens hastighed gennem forskellige medier giver en fornemmelse af, hvor effektivt lyden forplanter sig. Lydhastigheden er omkring 1500 m/s i vand mod 330 m/s i luft. I stål kan lyden bevæge sig med en hastighed på mere end fem kilometer i sekundet. I et lufttomt rum er der ikke noget medium, der kan bære lyden, så her vil lyd slet ikke kunne udbrede sig.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul