Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fysik - Fysik fænomener

Hvorfor kan man slå ild med flint?

Jeg ved, at man kan slå ild med flint. Men hvordan kan det lade sig gøre?

Flint frembringer ild, når det slås imod et jernholdigt materiale. Det skyldes, at flint er en af naturens hårdeste stenarter og derfor kan slå jernpartikler af stål eller svovlkis. Energien fra slaget gør jernpartiklerne så varme, at de bryder i brand og bliver til gløder, der kan antænde et letantændeligt materiale som fyrsvamp eller dunhammerdun. Allerede vores forfædre i stenalderen vidste, at flint kunne bruges til at lave ild. Arkæologer har for eksempel fundet flintedolke med spor efter, at skaftet har været brugt til at slå ild med. Fra gravhøje ved man også, at bronzealdermænd ofte bar en læderpung med fyrtøjsgrej bestående af en flintesten, svovlkis og et optændingsmateriale. Det var bronzealderens tændstikæske. Flint har også haft stor militær betydning, da den i 1500-tallet blev en integreret del af skydevåben. Man opfandt nemlig en hane med flint, der frembragte de ildgnister, der antændte krudtladningen i gevær- eller pistolløbet. Siden de første skydevåben i 1300-tallet var den ellers blevet antændt af en brændende lunte. Den nye såkaldte bøsseflint var fastspændt på hanen, der ved trykket på aftrækkeren slog hårdt ned mod et stykke fyrstål og derved antændte krudtet og skød kuglen ud af løbet. Bøsseflinten holdt dog kun til 20-50 skud. Bøsseflint blev anvendt militært helt frem til omkring 1850.

Læs også:

Fysik fænomener

Hvad er ild og flammer?

1 minut
Model af CERN's Future Circular Collider
Fysik fænomener

Detektor bag Higgs-partiklen har fået en stor opgradering

11 minutter
Fysik fænomener

Derfor koger du i sort tøj

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul