Hvorfor koger pasta ofte over?
Fysik - Fysik fænomener

Hvorfor koger pasta ofte over?

Hvorfor er det så svært at koge pasta, uden at det koger over?

Pasta gør vandet sejt

Når pasta koger, bliver stivelsen opløst i vandet og danner hvidt skum på overfladen.

Stivelsen får vandets overfladespænding til at stige, så boblerne får sværere ved at springe. Vandet bliver med andre ord sejere.

Specielt hvis gryden har låg på, kan boblerne hobe sig op og vælte ud over kanten.

Gigantbobler fra Jordens indre

Ligesom bobler kan vælte ud over kanten af pastagryden, kan landområder løfte sig på grund af magmabobler fra Jordens indre. Det mener nogle forskere i hvert fald:

Læs også:

Fysik fænomener

Hvorfor bliver der dannet bobler i et glas vand?

0 minutter
Fysik fænomener

Fryser vand, hvis det ikke kan udvide sig?

1 minut
Fysik fænomener

Hvorfor kommer der damp fra et varmt bad?

1 minut

Log ind

Fejl: Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!