Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvorfor koger pasta ofte over?
Fysik - Fysik fænomener

Hvorfor koger pasta ofte over?

Hvorfor er det så svært at koge pasta, uden at det koger over?

Pasta gør vandet sejt

Når pasta koger, bliver stivelsen opløst i vandet og danner hvidt skum på overfladen.

Stivelsen får vandets overfladespænding til at stige, så boblerne får sværere ved at springe. Vandet bliver med andre ord sejere.

Specielt hvis gryden har låg på, kan boblerne hobe sig op og vælte ud over kanten.

Gigantbobler fra Jordens indre

Ligesom bobler kan vælte ud over kanten af pastagryden, kan landområder løfte sig på grund af magmabobler fra Jordens indre. Det mener nogle forskere i hvert fald:

Læs også:

Energi

'Kunstigt blad' laver vand og sollys om til brændstof

3 minutter
Fysik fænomener

Derfor klæber forhænget til kroppen i badet

2 minutter
Fysik fænomener

Kan vand brænde?

1 minut

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul