Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fysik - Fysik fænomener

Hvorfor kommer der damp fra et varmt bad?

Når man er i varmt brusebad, kommer der masser af damp i badeværelset, selv om vandets temperatur er langt under vands kogepunkt. Hvordan kan det være?

Fordampning sker ikke kun, når vand koger. Der sker også en fordampning fra koldt vand og endda fra is. Fordampningen ved lavere temperaturer viser sig for eksempel, når man har hængt fugtigt vasketøj til tørre. Vasketøjet bliver netop tørt, fordi vandet i det fordamper. Når badeværelset hurtigt fyldes med damp under et bad, er det fordi fordampningen bliver større, når temperaturen i vandet stiger. Ser man på vandmolekylerne, skal de alle have den samme mængde energi for at rive sig løs fra væsken og svæve frit som damp. Men energi er aldrig jævnt fordelt mellem molekylerne i en væske – eller et fast stof eller gas for den sags skyld. Nogle af vandmolekylerne støder ind i nabomolekylerne på en måde, så de får tilført energi, og nogle gange får de energi nok til at løsrive sig, så der sker en fordampning. Når det gennemsnitlige energiniveau i vandet – det vil sige temperaturen – stiger, så stiger også sandsynligheden for, at enkelte molekyler får energi nok til at fordampe. Og så bliver badeværelset fyldt med vanddamp. Når vand går direkte fra isform til dampform kalder man det sublimering. Isterninger i åbne bakker i fryseren bliver faktisk gradvist mindre på grund af dette fysiske fænomen.

Læs også:

Fysik fænomener

Amerikansk fysiker vil skabe en spiral til fortiden

20 minutter
Fysik fænomener

Fordamper vand helt af sig selv?

1 minut
Fysik fænomener

Derfor klæber forhænget til kroppen i badet

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul