Shutterstock

Hvorfor må man ikke smide vand på brændende fritureolie?

Når der er ild i varm fritureolie, er det faktisk oliedampe lige over overfladen, der brænder.

Ilden er begrænset af, hvor stort et område væsken kan fordampe fra. Men dette område bliver meget større, når man smider vand på den brændende olie, og det er her, problemet ligger.

Når fritureolie brænder, er det langt varmere end de 100 grader, der får vand til at koge. Når man hælder vand i en gryde med brændende olie, vil vandet derfor med det samme blive til damp.

Vand udvider sig omkring 1700 gange, når det fordamper, så vandet i gryden vil straks slå tilbage i rummet som store mængder varm damp. Den kan skolde i sig selv, men det værste er, at dampen kaster en masse små dråber fritureolie med op i luften. Dermed bliver det område, der kan ske en fordampning fra, mange gange større.

Ilden får meget mere næring, hvilket resulterer i en eksplosionsagtig brand af brændende oliedampe blandet med varm vanddamp.

Man må altså aldrig forsøge at slukke en friturebrand med vand. I stedet bør man slukke for blusset og derefter forsøge at kvæle ilden. Læg låget på, og lad gryden stå, til den er helt kold.