Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fysik - Fysik fænomener

Kan ilt få luft til at brænde?

Luft kan ikke antændes, heller ikke hvis iltindholdet øges. Ilt i sig selv brænder heller ikke, men nærer branden, hvorfor det kan være farligt at have åben ild tæt på en kilde til ilt. Hvis man fx tænder et stearinlys i luft med et højt indhold af ilt, forløber forbrændingen hurtigere og kan blive farlig. For at en brand kan opstå, skal der være brændbart materiale, ilt og varme til stede. Når noget brænder, indgår det i en kemisk reaktion med ilt, som udvikler mere varme, end branden kræver for at gå i gang. Det betyder, at processen kan fortsætte, indtil der enten ikke er mere brændbart materiale eller ilt tilbage, eller indtil processen er kølet ned. Atmosfærisk luft består normalt af 78 pct. kvælstof, 21 pct. ilt og små mængder af forskellige gasser. Kvælstof kan ikke brænde, for når det reagerer med ilt, kræver processen mere varme, end den udvikler, og gasserne findes slet ikke i koncentrationer, der er høje nok til, at der kan gå ild i luften.

Læs også:

Fysik fænomener

Amerikansk fysiker vil skabe en spiral til fortiden

20 minutter
Fysik fænomener

Kan vand brænde?

1 minut
Candlelight
Fysik fænomener

Hvorfor brænder lysets væge ikke væk?

0 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul