Kan stearin bryde i brand?

Nogle gange brænder ikke kun vægen på et stearinlys, men også selve stearinen. Hvordan kan det være, og hvordan bør man slukke en stearin-brand?

Kan stearinlys bryde i brand?

Stearinlys kan bryde i brand

Når det brændbare materiale i et stearinlys bliver varmet op til flammepunktet, bryder lyset i brand. Den farlige varmeudvikling opstår typisk, når flere lys er placeret tæt sammen, eller hvis lysene står i lanterner, som er lukket foroven.

Flammepunktet er den laveste temperatur, hvor en brændbar væske afgiver dampe nok til at kunne antændes, og varierer, alt efter hvad lyset er lavet af. Ren stearin, som er en blanding af stearinsyre og palmitinsyre, har et flammepunkt på 113 grader C, mens paraffin, som typisk bruges i fyrfadslys, har et flammepunkt på 109 grader C.

Sluk aldrig brand i stearinlys med vand

Når det brændbare materiale når flammepunktet, begynder hele overfladen at brænde med en kraftig flamme på fem til 15 cm. Er et eller flere lys først brudt i brand, må flammerne ikke slukkes med vand – det kan nemlig gøre ondt værre og føre til en eksplosion med meterhøje flammer.

Når vand rammer lyset, omdannes det til damp og udvider sig voldsomt. Dampen river den smeltede lysmasse med sig og slynger den udad, så ekstra ilt nærer branden og får den til at blusse op.

Den bedste metode til at slukke et brændende lys er at kvæle ilden ved fx at lægge et grydelåg ovenpå.

| HVAD MED AT GIVE ILLUSTRERET VIDENSKAB I JULEGAVE? | | |