Origami

Video: Se mikro-origami folde sig ud i vand

Det ser mystisk og næsten poetisk ud, når pakker af ekstremt præcise papirpakker kommer i vand og folder sig ud i vilde mønstre. I virkeligheden er der stærke fysiske kræfter på spil.

13. december 2015 af Anders Bruun

Kunst eller videnskab? Eller måske lidt af begge dele? I hvert fald er projekt Flotilla noget ud over det sædvanlige.

Den fingerfærdige kunstner Etienne Cliquet brugte en computerstyret kniv til at skære ekstremt præcise snit i papir. Derefter foldede han papiret til 2-3 centimeter store papirpakker i stil med japansk origami.

Papirpakkerne lagde han på en vandoverflade og filmede det, da de langsomt foldede sig ud. Resultatet er forbløffende, og du kan se det i videoen herover.

“Jeg ville udtrykke paradokset mellem tings skrøbelighed og det foruroligende potentiale i mikro- og nano-teknologi”, siger Cliquet til New Scientist.

Kapillarkræfter trækker i papiret

Når de små papirpakker folder sig ud i smukke, gentagne mønstre, ser det roligt og næsten naturstridigt ud, men i virkeligheden er der stærke fysiske kræfter på spil.

Når papiret møder vandoverfladen suges vandet ind i papirets fibre, og det får dem til at udvide sig.

Fænomenet skyldes kapillarkræfter, der gør at vand kan kravle i meget tynde rør ved en kombination af kohæsion (sammenhæng) og adhæsion (klæben).

Det er også kapillarkræfter der gør, at et træ kan trække vand op igennem stammen til bemærkelsesværdige højder, så de øverste dele kan få væske og næring.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.