Hvorfor fryser varmt vand til is hurtigere end koldt vand?

Stiller man både et glas koldt og et glas varmt vand i fryseren, fryser det varme vand først til is. Hvordan kan det ske?

Isterninger

Varmt vand overhaler koldt vand

Fænomenet kaldes mpemba-effekten og har undret forskerne længe. Hvor hurtigt en væske afkøles, afhænger af temperaturforskellen mellem væsken og omgivelserne. Jo større temperaturforskel, jo hurtigere falder temperaturen.

Men umiddelbart virker det ulogisk, at en varm væske kan overhale en kold væske i nedkølingsprocessen.

Varmt vand afgiver hurtigere energi

Det nyeste bud på en forklaring af mpemba-effekten er, at vandmolekylerne i varmt vand gemmer på mere energi, fordi bindingerne i molekylet er mast sammen som en spændt fjeder.

Bindingerne – eller fjedrene – i varmt vand afgiver altså energien eksponentielt i forhold til koldt vand, og det er angiveligt forklaringen på fænomenet.

Varmt vand, koldt vand, havvand, ildvand

Vidste du, at 1,74% af verdens vand er bundet i iskapper og gletsjere, og at vandmolekyler tilbringer 9-10 dage i luften, inden de falder som sne? Bliv meget klogere på vand i vores faktaopslag:

Er du træt af fake news, og vil du have styr på fakta?

Få 3 nr. af Illustreret Videnskab til 79,00. Klik her.