Hvorfor fryser varmt vand til is hurtigere end koldt vand?
Stiller man både et glas koldt og et glas varmt vand i fryseren, fryser det varme vand først til is. Hvordan kan det ske?

Varmt vand overhaler koldt vand
Fænomenet kaldes mpemba-effekten og har undret forskerne længe. Hvor hurtigt en væske afkøles, afhænger af temperaturforskellen mellem væsken og omgivelserne. Jo større temperaturforskel, jo hurtigere falder temperaturen.
Men umiddelbart virker det ulogisk, at en varm væske kan overhale en kold væske i nedkølingsprocessen.
Varmt vand afgiver hurtigere energi
Det nyeste bud på en forklaring af mpemba-effekten er, at vandmolekylerne i varmt vand gemmer på mere energi, fordi bindingerne i molekylet er mast sammen som en spændt fjeder.
Bindingerne – eller fjedrene – i varmt vand afgiver altså energien eksponentielt i forhold til koldt vand, og det er angiveligt forklaringen på fænomenet.