Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

iltmolekyle

Fysikere finder ny kilde til ilt i rummet

Anskaf noget guld, og kombiner det med CO2-molekyler i høj fart. Det er det simple princip bag en ny metode, der med tiden både kan hjælpe fysikerne med at skabe ilt i rummet og fjerne CO2 fra vores atmosfære.

Shutterstock

Her på Jorden er iltmolekyler som bekendt ganske almindelige, men ude i rummet er de sjældne.

Derfor var det en kæmpe overraskelse, da rumsonden Rosetta i 2015 fandt store mængder iltmolekyler i den ganske tynde atmosfære omkring kometen 67P.

Først troede astronomerne, at ilten kom fra kometens indre, men i 2017 fandt fysikere fra Caltech-instituttet i USA på en anden teori.

Måske blev iltmolekylerne dannet ved, at CO2 fra kometen først blev accelereret op af solvinden og derefter hamrede ind i kometen igen.

Fysiker og reaktor

Amerikanske fysikere har bygget en reaktor, som kan skabe iltmolekyler ved at hamre CO2 ind mod en guldfolie.

© Caltech

CO2-molekyler smadrer mod guldfolie

Nu er teorien blevet bekræftet i laboratoriet, og det åbner for en helt ny måde at skabe ilt på for fremtidens astronauter.

Et forskerhold ved California Institute of Technology i USA har bygget en reaktor, som efterligner den proces, som foregår ved kometen. I reaktoren bliver CO2-molekyler accelereret op og smadret hårdt ind mod en folie af guld.

Fysikerne kunne konstatere, at resultatet af kollisionerne blev frie iltmolekyler og kulstof.

C02-molekyle splittes til et ilt-molekyle og et kulstofatom

CO2 bliver banket til ilt

Et CO2-molekyle hamres mod en folie af guld, så iltatomerne (blå) tvinges til at gå sammen (1) og danne et iltmolekyle (2), mens kulstofatomet isoleres.

Kan udrydde CO2 i atmosfæren

Årsagen er, at det enkelte CO2-molekyle ved sammenstødet med guldfolien bliver bukket sammen, så de to iltatomer tvinges tættere på hinanden.

I op mod to procent af tilfældene kommer iltatomerne så tæt på hinanden, at de forbindes og danner fri ilt, dvs. O2, mens kulstofatomet lades alene tilbage.

Princippet kan ikke bare bruges til iltproduktion i rummet, men vil måske også kunne udnyttes her på Jorden til at slippe af med CO2 i atmosfæren.

Læs også:

Partikler

Fysikere jagter universets spejlbillede

9 minutter
Naturlove

Fysikerne er på jagt efter det rene ingenting

28 minutter
Uendelighed
Fysik

Uendelighed er fysikkens evige paradoks

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul