Kan du knække et stykke ukogt spaghetti i kun to dele?
Det spørgsmål har i årtier optaget fysikere og materialeforskere, bl.a. den amerikanske nobelprisvinder Richard Feynman, der aldrig fandt svaret.
I 2006 fik to franske fysikere den såkaldte IgNobel-pris for at bevise, hvorfor spaghetti altid brækker i tre eller fire stykker. IgNobel-prisen er den alternative Nobelpris, som uddeles til usædvanlig og fantasifuld forskning.
Spaghetti-effekt sker på 0,0001 sekund
De franske forskere opdagede en slags ”tilbageslags-effekt” efter det første brud på spaghettien. Idet bruddet opstår, svirper de to spaghetti-ender så hurtigt tilbage mod deres oprindelige tilstand, at de yderste ender ikke kan følge med og knækker af. Effekten sker allerede inden for 0,0001 sekund.
Nu har et internationalt forskerhold fundet ud af, hvordan man undgår tilbageslaget. Tricket er at vride spaghettien, før du knækker den.