Lasere er noget særligt inden for fysikken. Lyset i en laser har kun én bølgelængde. Alle partikler opfører sig som én, så alle bølger bevæger sig i præcis den samme retning. Det er det, der giver laseren sin karakteristiske stråle.
Nu er det lykkes hollandske fysikere at skabe en stråle bestående af stofbølger, der opfører sig på samme måde som lys i en almindelig laser. En såkaldt atom-laser.
Fysikere har i mange år forsøgt, at få atomer til at opføre sig som én i en bølge. Det lykkedes i princippet allerede for en del år siden - men hidtil aldrig i mere end meget kort tid ad gangen.
De hollandske fysikeres store gennembrud er, at de har fundet en måde at få atomerne til konstant at bevæge sig som én.
Atomerne skal nedkøles
På samme måde som lys bevæger sig i bølger, fortæller kvantemekanikken os, at atomer også kan opfattes som bølger.
Så hvor en almindelig laser sender sammenhængende bølger af lyspartikler, så sender en atomlaser sammenhængende bølger af stof.
Det grundlæggende i atomlaseren er det såkaldte Bose-Einstein-kondensat, også kaldet BEC, som er en særlig stoffase, en gruppe atomer kan befinde sig i. En fase, hvor atomerne hverken er gas, flydende eller i fast form.
Det særlige ved BEC er, at når atomerne nedfryses til omkring det absolutte nulpunkt, -273,15 grader celsius, skabes der stofbølger.
Det er her, det er muligt at få atomerne til at opføre sig som én enhed. Ved varmere temperaturer bevæger atomerne sig i alle mulige forskellige retninger.