Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvad er det største tal?

De største tal regner man som potenser af 10, hvor 10 ganges med sig selv et antal gange. Tal har ikke altid navne, men matematikere har gennem tiden fundet på betegnelser til en række udvalgte tal - fx kvintilliard og googol.

Photo by John Moeses Bauan on Unsplash

En kvintilliard er den største betegnelse

Hvis man ser på potenser af 10, det vil sige tusinder, millioner, milliarder og så videre, er den største betegnelse, der bruges, en kvintilliard. En kvintilliard er 10^33, , altså 10 ganget med sig selv 33 gange, skrevet som et 1-tal efterfulgt af 33 nuller. Til sammenligning er en million 106 og en milliard 109. Men der findes endnu større tal, som man har navne for.

Matematiker finder på navnet googol til tallet 10^100

I 1938 fandt den amerikanske matematiker Edward Kasner på at give en betegnelse til tallet 10^100. Han spurgte sin nevø Milton, hvad tallet skulle hedde. Milton sagde “googol”, og det har tallet heddet lige siden. En googol er altså et 1-tal efterfulgt af 100 nuller, som det ses til venstre. Det er et ganske imponerende tal, når man tænker på, at antallet af elementarpartikler (de dele, som atomerne består af) i universet menes at være omkring 10^80. Men det stopper ikke her.

10^googol giver det største tal i bogstaver

Kort efter offentliggørelsen af en googol svarede en af Kasners kolleger igen med et endnu mere fantastisk tal, nemlig 10googol, altså 10 ganget med sig selv googol gange. Dette tal kaldes en googolplex og er det største med et almindeligt kendt navn. Det er så stort, at det trodser enhver forståelse. Forestiller man sig, at tallet skulle skrives ud på en printer, ville det tage cirka 10^85 år.

Universet har kun eksisteret i 13-14 milliarder år, altså lidt over 10^10 år, så det er mildest talt en umulighed bare at få tallet at se.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul