Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvad er et kvantespring?

Folk snakker gerne om kvantespring, når de skal beskrive et meget stort hop. Men kan I forklare, hvad et kvantespring egentlig er?

Shutterstock

I 1913 lancerede den danske fysiker Niels Bohr to postulater: For det første at elektroner kun kan cirkulere i ganske bestemte baner kaldet kvantetilstande omkring en atomkerne. For det andet at en elektron kan foretage kvantespring mellem de forskellige baner. Hvis den springer fra en højereliggende bane til en lavereliggende, mister atomet energi, som bliver udsendt i form af en lyspartikel kaldet en foton.

Allerede få år efter 1913 opgav fysikerne forestillingen om, at elektronerne bevæger sig i baner som planeter omkring en stjerne, og gik over til at betragte dem som en form for bølger. Men ideen om kvantetilstande og kvantespring bruges i dag overalt i fysikken på molekyler, atomer, atomkerner og mere eksotiske systemer af partikler.

Så pudsigt nok er et kvantespring i fysikken en meget, meget lille bevægelse, selv om det i dagligdagen bruges til at betegne et stort og fundamentalt skifte. Kvantemekanikken kan levere meget præcise forudsigelser, som er bekræftet gennem utallige målinger. Derfor regnes den i dag for den mest gennemtestede teori i videnskabens historie.

Alligevel giver det fortsat anledning til intense diskussioner mellem eksperter, hvad en kvantetilstand og et kvantespring dybest set er, og flere tolkninger er stadig mulige.

Læs også:

Tyngdekraft
Fysik

Tyngdekraften holder sammen på alting

3 minutter
Fysik fænomener

Opdagelsen: Ørsteds kolleger gjorde verden elektromagnetisk

10 minutter
isotoper
Fysik

Kulstof-14 er naturens eget ur

4 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul