Shutterstock

Hvor mange hestekræfter har en hest egentlig?

Ifølge producenten har min bil 200 hestekræfter. Betyder det så, at motorens effekt svarer til at spænde 200 heste foran – eller er det en forældet måde at se det på?

Hestekræfter er en måleenhed, som definerer køretøjers motorkraft. Én hestekraft svarer til den effekt, det kræver at løfte 75 kg én meter lodret op i luften på ét sekund.

Enheden blev opfundet af den skotske maskiningeniør James Watt. I slutningen af 1700-tallet udviklede han dampmaskinen og havde brug for en måleenhed, folk kunne relatere til for at illustrere fordelene ved sin nye opfindelse.

Valget faldt på trækheste, som var den primære metode til at transportere ting.

En hest har mange hestekræfter

Trods navnet svarer hestekræfter dog ikke til hestes reelle ydeevne.

Forskere har forsøgt at regne sig frem til, hvor mange hestekræfter en hest reelt kan præster). Ca. 45 pct. af en hests samlede vægt består af skeletmuskler, som er ansvarlige for bevægelser, og når den løber, bruger hesten ca. 30 pct. af musklerne. Ud fra disse tal kan man finde hestens teoretiske styrke-effekt, og ifølge beregningerne kan en 600 kg tung hest yde en kraft på 18.000 W, svarende til 24 hestekræfter.

Nogle forskere mener dog, at det faktiske tal er noget lavere og refererer til en konkurrence i 1925, hvor heste trak med en maksimal ydeevne på 12-15 hestekræfter.

Uanset hvad halter hestene gevaldigt efter moderne køretøjer. Mens motoren i almindelige personbiler typisk yder 150-200 hestekræfter, kan en Formel 1-racer nå helt op på 1000 hestekræfter.

12-15 hestekræfter – så meget kraft kan en hest rent faktisk yde.