Luft top

Hvor meget vejer luft?

Luft må vel også veje noget. Men hvor meget, og hvorfor mærker vi ikke noget til det?

Atmosfærisk luft vejer cirka 1,3 kilo pr. kubikmeter.

Hele Jorden er omgivet af et flere kilometer tykt lag luft, og hver kvadratcentimeter på Jordens overflade belastes af en vægt på et kilo – det, vi til daglig kalder lufttrykket.

Lufttrykket bevirker, at der strengt taget ligger over 600 kilo luft oven på et ark A4-papir på skrivebordet. Når vi alligevel uden besvær kan løfte papiret, skyldes det, at lufttrykket er det samme overalt i vores omgivelser, så det presser lige meget på over- og undersiden af papiret.

Derved skal vi i realiteten blot løfte papirets egen vægt på få gram. Eftersom vores krop også indvendigt indeholder luft med det samme tryk, bliver vi heller ikke mast af de enorme luftmasser over os.

Men hvis man bevæger sig i højderne, ændrer lufttrykket sig, så man skal bruge tid på at regulere trykket i kroppen. Det er grunden til, at man får propper i ørerne, når man flyver eller kører i bjerge.

I princippet burde følenerver i huden registrere det konstante tryk fra luften. Men da det altid er til stede, har nerverne vænnet sig til det og undlader at sende besked videre til hjernen.