Hvordan holder jeg festivaløllene kolde?

Øl kan hurtigt blive en lunken fornøjelse på en festival. Her er tre metoder til at sikre kølige håndbajere i teltlejren.

Øl kan hurtigt blive en lunken fornøjelse på en festival. Her er tre metoder til at sikre kølige håndbajere i teltlejren.

Shutterstock

Hvis du gerne vil køle dine drikkevarer ned, har du flere muligheder ved hånden, som ikke kræver hverken strøm eller køleskab.

Én af de allersimpleste metoder er at gøre avispapir eller køkkenrulle vådt og vikle det rundt om øllen. Sæt flasken eller dåsen i solen, så vandet fordamper.

Processen har samme effekt, som når kroppen sveder og kaldes fordampningskøling. Fænomenet udnytter, at det kræver energi at omdanne væsken fra flydende form til gasform – i dette tilfælde vandet i avisen til damp.

En anden variant af fordampningskøling er at placere øllen i en våd sok, som hænges op til tørre – i vinden. Begge metoder tager cirka 30 minutter.

Skal du have øllene kolde endnu hurtigere, skal du bruge en køletaske med koldt vand, som tilsættes isterninger og salt. Saltet sænker vandets frysepunkt, og under omrøring vil øllene blive kolde på blot to minutter.

Øllene kan også graves ned. I én meters dybde er temperaturen omkring 10 grader, men pas på du ikke underminerer lejren med ankelbrækkende ølfælder.

Salt, jordhuller og lerkrukker kan give dine øl en tiltrængt afkøling i sommervarmen.

© Ken Ikeda Madsen/Shutterstock

1. Hæld vand, is og salt over

Put isterninger og salt i en køletaske med vand. Saltet sænker vandets frysepunkt. Isterningerne smelter hurtigere og gør vandet koldere, så dine øl bliver nedkølet på blot to minutter.

© Ken Ikeda Madsen/Shutterstock

2. Grav dåserne ned

Du kan udgrave et lavpraktisk køleskab, som kan køle en øl på to timer. Ifølge DMI er jordtemperaturen om sommeren i Danmark cirka 10 grader i én meters dybde.

© Ken Ikeda Madsen/Shutterstock

3. Lerkrukker køler øl

En såkaldt zeer-køler består af en stor og en lille lerkrukke adskilt af et lag fugtigt sand. Fordampningen af sandet kræver energi, som køler den inderste krukke med øllen i.