Shutterstock
Vask af haender

Hvorfor vasker varmt vand renere end koldt?

Uanset om vi vasker hænder, gulv eller tøj, bruger vi som regel varmt vand – og dermed masser af energi. Men hvorfor virker varmt vand egentlig bedre end koldt?

Varmt vand fjerner næsten alle typer af snavs mere effektivt end koldt vand. Årsagen er, at det varme vand har højere kinetisk energi, hvilket betyder, at vandmolekylerne bevæger sig hurtigere.

Det varme vand sætter derfor hurtigere gang i de processer, der skal til for at fjerne snavs.

Når vi bruger sæbe til at fjerne fedtstoffer som fx olierester på hænderne, binder den ene ende af sæbemolekylet sig til fedtet, mens den anden binder sig til vandet. Den kemiske reaktion sker langt mere effektivt i varmt vand end i koldt. Det samme gør sig gældende, når vi fx vasker gulv eller fylder vaskemaskinen.

Enzymer gør koldt vand bedre

For at spare energi forsøger forskere at udvikle vaske- og rengøringsmidler, der virker effektivt ved lavere temperaturer. Det kan fx gøres ved at tilsætte enzymer til vaskepulver.

Enzymer er proteiner, der påvirker kemiske reaktioner mellem andre stoffer, uden at de selv ændres.

I vaskepulver hjælper enzymer fx med at nedbryde det grønne farvestof i græspletter eller fedtstof, så en vask med enzymer er lige så effektiv ved 30 °C, som en vask uden enzymer er ved 60 °C.

Forskerne leder fortsat efter enzymer, der fungerer i det kolde vand fra vandhanen. Hvis de finder dem, kan vi i fremtiden køre en tøjvask ved bare 5-10 °C.