lydrekorder top

Fra meteor til stillerum: De 3 højeste og laveste lydrekorder

En ny verdensrekord i stilhed sender lydskalaen langt ned i minus. Faktisk er stilheden i verdens mest stille rum så lammende, at du får det dårligt af at være derinde for længe. Vi udpeger de højeste og laveste lyde, mennesket har oplevet.

9. marts 2016 af Rikke Jeppesen

Mest og mindst lyd: Meteor & vakuum

? Tunguska-meteoren: Tunguska-eksplosionens øresønderrivende brag kunne høres 1000 kilometer væk d. 30. juni 1908. Braget over området Tunguska i Rusland sendte lydskalaen helt op på 300-315 decibel.

Forskere mener, at den ekstremt høje lyd stammer fra eksplosionen af en lille komet eller asteroide 5-10 km over Jordens overflade.

Lydbølgen var efter sigende så voldsom, at den slog folk omkuld flere hundrede kilometer fra Tunguska.

? Vakuum: Når film som Star Wars og Alien viser eksplosioner og buldrende rumskibe i rummet, burde der være helt stille på lydsiden.

Rummet er et vakuum, og det betyder, det er lufttomt. Uden luft eller et andet medie at forplante sig i, kan lydbølger ikke brede sig.

Derfor findes der ingen lyde i rummet, men en stilhed så altomsluttende, at den kan få din hjerne til at hallucinere auditivt, så du hører ting, der ikke er der. Faktisk kan den lammende stilhed drive dig til vanvid.

2. plads i lyd: Jordskælv & luftens lyd

? Jordskælv: Et jordskælv, der når 5,0 på Richter-skalaen flænser Jorden, får bygninger til at styrte i grus og skaber en så voldsom larm, at lydskalaen rammer 235 decibel.

Hvis du er så ufatteligt uheldig at blive fanget i epicentret, kan den intense larm og vibrationerne dræbe dig lang tid før, du bliver knust af en murbrok eller en skorsten.

? Brownske bevægelser: På Jorden vil alle verdens dygtigste lydingeniører aldrig få deres lydrekorder længere ned end til en stilhed på -23 decibel.

Den eneste lyd på det niveau er de såkaldte brownske bevægelser, der betegner den lyd stillestående luft giver fra sig, når luftpartiklerne bevæger sig.

Den nyeste stilhedsrekord, som er opnået i Microsofts lydlaboratorie, nærmer sig derfor den fysiske grænse for, hvor stille, der kan blive på Jorden.

3. plads i lyd: TNT-bombe & lyddødt rum

? TNT-bombe: Hvis du står under 100 meter fra nedslaget af en bombe med en styrke svarende til et ton TNT, rammes du af et lydniveau på 210 decibel.

Vibrationer på dette lydniveau er så intense, at du kan dø af dem.

De vil ryste dig til døde.

? Stillekammer: Lydingeniører og akustikeksperter fra Microsoft jublede ekstatisk, da de i oktober 2015 slog tidligere lydrekorder og satte en ny verdensrekord i opnået stilhed på -20,6 decibel.

Når lydskalaen bevæger sig nedad, tilpasser hjernens sig den intense stilhed, og kroppens lyde opleves pludselig ekstremt høje og ubehagelige; fx et hjertebank eller blodets pulseren. Faktisk kan du helt miste orienteringen, hvis du står for længe i Microsofts stillekammer.

Rummet - der er planetens mest stille sted - opnår bl.a. sin stilhed pga. specialdesignede kiler på alle vægge.

Træd ind i verdens mest stille rum, hvor lyd forsvinder

NASA træner astronauter i dem, og Harley-Davidson finder frem til det helt rigtige vrrroooommm til deres motorcykler derinde. Kom med ind i de lyddøde rum, hvor stilheden er altomsluttende:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.