Shutterstock

13 videnskabelige finurligheder

Mennesket er bygget af stjernestøv, gonoré er det stærkeste dyr – og vi har alle været røvhuller engang. Få 13 af de særeste videnskabelige facts her.

#1 Du er lavet af stjernestøv

Umiddelbart efter Big Bang var de eneste stoffer i Universet brint og helium. Stofferne samlede sig til stjerner, og i stjernerne blev de – ved hjælp af fusion i stjernernes kerne – omdannet til tungere grundstoffer. Det gør de stadig. Når stjernerne eksploderer i supernovaer bliver stoffet spredt, og det er fra disse stjerneeksplosioner, alle tungerer stoffer på Jorden kommer fra. Og altså også de stoffer, du består af.

#2 Summen af alle tal er ... lille?

Tag alle hele tal fra 1 til uendelig, og læg dem sammen. Det nærliggende vil være at tro, at summen af tallene er uendelig. Men i en bestemt del af matematikken bliver resultatet -1/12. Og det tal bliver brugt af fysikere, som arbejder med strengteorien. I videoen herover får du en forklaring på, hvordan fysikerne er kommet frem til netop det tal.

#3 Gonoré er den stærkeste organisme

I forhold til sin egen vægt er den bakterie der forårsager gonoré, gonokokbakterien, den stærkeste af alle organismer. Bakterien kan trække 100.000 gange sin egen kropsvægt. Det svarer ca. til, at en mand på 80 kilo skulle trække Eiffeltårnet efter sig.

#4 Egypterne og mammutterne levede samtidig…

… men de mødte ikke hinanden på grund af de store afstande. For ca. 3600 år siden døde de sidste mammutter efter at have levet en isoleret tilværelse på Wrangeløen i ishavet. Omkring 1000 år før de døde, havde egypterne rejst de mægtige pyramider i Giza.

#5 Milliarder af sekunder fra nu

En million sekunder fra nu er om 11 dage. En milliard sekunder fra nu er om 31 år. Helt præcis er en million sekunder 11 dage 13 timer 45 minutter og 20 sekunder. En milliard er 31,71 år.

#6 Dit ekstremt lange DNA

Et molekyle af menneske-DNA, som bliver foldet ud, vil have en gennemsnitslængde på ca. fem centimeter. Hver celle i det menneskelige genom består af 23 DNA-molekyler, og du har omkring 37 billioner celler. Hvis alle DNA-molekyler blev foldet ud og lagt i forlængelse af hinanden, vil de derfor have en længde på 200.000.000.000 km. Nok til at nå til Pluto og tilbage igen – 17 gange.

#7 Vi har engang været røvhuller

Når celler deler sig og bliver til mennesker, er det anus, der bliver skabt først. Derefter kommer munden. Mennesket tilhører derfor ordenen deuterostomia, som groft oversat betyder ’mund anden’ – et mere bornert navn end ’anus først’.

#8 Hold dig fra isbjørnelever

Den er ikke giftig, men alligevel kan vi menneskerdø af at spise en isbjørnelever. Organet er så rigt på A-vitamin, at vi risikerer at blive forgiftede og i sidste ende dø. I små mængder hjælper vitaminet os med at vokse, styrker immunsystemet og gavner synet.

#9 Solen er alt – næsten

Stjernen, som er centrum i vores Solsystem udgør også størstedelen af masse i solsystemet. Faktisk befinder 99,8 procent af massen sig i Solen. Det vil sige, at hvis alle planeter, måner, asteroider, kometer, etc i vores solsystem blev lagt sammen, ville solen stadig være knap 500 gange større.

#10 Klodens længste fald slutter hurtigt

Hvis vi borede et hul direkte ned gennem Jorden, ville vi komme ud et sted omkring New Zealand. Hvis vi hoppede i hullet, ville det tage os ca. 42 minutter at nå til den anden ende, hvis vi regner med, at al masse på Jorden er ligeligt fordelt. Men reelt set tager turen nærmere 38 minutter, som du får forklaret i videoen herover .

#11 Din bevidsthed opfanger en brøkdel

Hvert sekund registrerer hjernen data der svarer til 11 millioner bits. Men kun de 60 af dem bliver optaget af vores bevidsthed. Resten bliver bearbejdet, uden vi er bevidste om dem.

#12 Slik på såret

Vores savl indeholder et yderst potent smertestillende stof. Stoffet, som hedder opiorphin, er seks gange stærkere end morfin. Det findes kun i små doser i vores savl, men det kan have en lindrende effekt, hvis du slikker på dit sår næste gang du skærer dig.

#13 Dit hjerte knokler for føden

Med en gennemsnitspuls på 66 slår dit hjerte ca. 35 millioner gange hvert år. I løbet af et liv er det omkring 2,5 milliarder pulsslag. Det gør hjertet til din mest aktive – og vigtigste – muskel.