Metronomer svinger sig selv i takt

Bevægelse får 64 metronomer til at svinge i takt

På utrolig vis kan en hel hær af metronomer svinger sig selv i takt, fordi de ved hjælp af bevægelse påvirker hinanden.

17. august 2015

Det fysiske fænomen bevægelse er en alsidig størrelse. Bevægelse spiller for eksempel ind, når en raket sendes mod rummet, eller når atleter hopper over snoren i en højdespringskonkurrence.

Og det er også bevægelse, der er den bagvedliggende kraft, når en hel hær af metronomer bliver sat i sving.

Bevægelse får metronomer til at gå i takt

Metronomer bruges i musikkens verden til at angive taktslag, og det er derfor nødvendigt med en præcis rytme.

I det forsøg, som du kan se et videoklip med herunder, startes 64 metronomer tilfældigt og ude af takt. Men efter et kort øjeblik, ændres rytmen nærmest på magisk vis, så de 64 metronomer pludselig svinger i takt - som i et præcist marchoptog.

Metronomer kendes fra musikkens verden. Foto: Shutterstock.

Bevægeligt underlag gør forskellen

Forklaringen på det sære fænomen er, at metronomerne står på et underlag, der giver efter. Og det er netop underlagets bevægelse, der gør, at metronomerne efter et stykke tid ender i samme rytme.

Bevægelserne ændrer ikke på metronomernes hastighed. De "tikker" hele tiden i den samme hastighed. Sagt på en anden måde er frekvensen fast.

Men amplituden - altså, hvor langt armen svinger ud - kan variere på grund af underlagets bevægelse. Det vil den gøre, fordi metronomerne forsøger at synkronisere med de andre.

Udsvinget bliver gradvist synkroniseret

En metronom ude af takt vil nogle gange foretage meget store svingningsbevægelser og andre gange meget små i forsøget på at komme i takt med de andre. Og til sidst vil den få den præcis samme amplitude - udsving - som de andre, og de når alle deres maksimumudslag på samme tid. De er nu synkroniseret.

Metronomerne gør det, fordi de bruger mindst mulig bevægelsesenergi, når de bevæger sig i takt.

Det er bevægelse, der gør at din cykel flytter sig eller en raket kan sendes i rummet. Bliv klædt på til at forstå det alsidige fænomen i vores Lynakademi - hent artiklen herunder:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.