Hvordan virker Pythagoras’ kop?

Jeg har købt en såkaldt Pythagoras’ kop på Samos. Hvorfor løber det hele ud igen, hvis man fx fylder for meget vin i den?

Pythagoras' cup

Pythagoras’ kop – også kaldet tantalusbæger – straffer den grådige, idet hele bægerets indhold løber ud, hvis man fylder meget i. Det skyldes bægeret specielle opbygning.

I midten af bægeret er der en søjle med et rør, som går fra bægerets indvendige bund hele vejen op gennem søjlen og tilbage igen ned til bægerets udvendige bund. Det vil altså sige, at der er hul i bunden af bægeret.

Røret fungerer som en hævert, der får bægerets indhold til at løbe ud, når væsken kommer over rørets øverste punkt. Hæverten fungerer først, når røret er fyldt med væske, så der sker ikke noget, så længe man er nøjsom og ikke fylder for meget vin i bægeret.

Pythagoras' cup illustration

Når væsken når op til rørets øverste punkt og derefter kan løbe ned mod bunden af bægeret, vil tyngdekraften virke kraftigere på den lange væskesøjle, som kan løbe helt ned og ud af bægeret, end på den korte søjle, der ender inde i bægeret.

Tyngdekraften trækker lidt mere i den lange væskesøjle, så trykket i røret bliver mindre i toppen af søjlen. Derfor vil luftens tryk på væskens overflade i bægeret presse væske op i røret, og væsken vil fortsætte med at løbe ud, så længe bægerets væskeniveau ligger højere end udløbsstedet, som jo er i bunden af koppen.