Paranødder er radioaktive

Den brasilianske paranød er 1000 gange mere radioaktiv end de fleste andre fødevarer.

Shutterstock

Den aflange paranød skiller sig lidt ud fra andre nødder.

Den har nemlig små mængder af det radioaktive grundstof radium, der giver nødden en radioaktivitet på op mod 444 Bq/kg.

Det er 1000 gange højere end de fleste andre fødevarer, men stadig et godt stykke under EU’s grænseværdi på 600 Bq/kg.

Paranødden er dog ikke så radioaktiv som mange andre ting på Jorden.

Uranmalm har en radioaktivitet på 25 millioner Bq/kg. Det gør uran 56.300 gange mere radioaktiv end paranødder.

Uran er et af de mest udbredte grundstoffer i Jordens skorpe i form af uranmalm. Mineralet kan beriges, så det indeholder større mængder af den mest radioaktive isotop, uran-235, som bruges i både atomkraft og -bomber.

3 radioaktive fødevarer

Paranødden er ikke den eneste fødevare, der indeholder radioaktivt grundstof.

Radioaktivitet findes nemlig overalt omkring på kloden og dermed også i vores fødevarer. Nogle fødevarer såsom paranødder har et højt indhold af kalium, som er et grundstof med ustabile atomkerner.

De ustabile atomkerner omdanner sig til et andet stof, når kernen henfalder. Processen er radioaktiv, og derfor kan fødevarer med et højt niveau af kalium være mere radioaktive end fødevarer med mindre kalium.

Ifølge World Health Organization (WHO) indeholder disse tre fødevarer også en større mængde radioaktivitet end de fleste:

  • Bananer

    Den gule banan er kendt for sit høje indhold af grundstoffet kalium. Den indeholder 130 Bq/kg.

  • Gulerødder

    Gulerødder indeholder store mænger betacaroten og C-vitamin. Den orange rod indeholder også omkring 130 Bq/kg.

  • Rødt kød

    Rødt kød indeholder ligesom bananer og gulerødder mest kalium og en smule radium. Derfor indeholder det røde kød lidt mere end 110 Bq/kg.

Læs også:

Naturlove

13 sære facts fra videnskaben

5 minutter
nb_u41 Toyota brintbil
Det Periodiske system

Det periodiske system - Brint

2 minutter
Hvorfor koger pasta ofte over?
Fysik fænomener

Hvorfor koger pasta ofte over?

0 minutter

Log ind

Fejl: Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!