Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© NASA
Fysik - Partikler

Spøgelsespartikel skal løse universets gåde

En lille partikel, neutrinoen, kan måske udslette sig selv og dermed opklare, hvorfor der findes stof i universet.

Da universet blev til ved big bang for 13,8 mia. år siden, blev der ifølge teorien skabt lige meget stof og antistof.

Stof er det, vi selv består af og lever i. Antistof er bygget af partikler med modsatte egenskaber. En proton modsvares fx af en antiproton med modsat ladning, ligesom en elektrons modstykke er en positron.

Når stof og antistof mødes, udsletter de hinanden i en stor energiudladning, og på den måde forsvandt langt det meste stof og antistof kort efter big bang.

Faktisk burde det hele være væk, og en af fysikkens største gåder er, hvorfor der blev en smule stof i overskud til at danne stjerner, planeter og galakser.

Spøgelsespartikel er sin egen modsætning

Nogle fysikere mener, at hemmeligheden ligger hos den lille spøgelsesagtige partikel neutrinoen. Måske er den sin egen anti­partikel, hvilket kan forklare, at der opstod en ubalance
mellem stof og antistof i det unge univers.

Fysikerne har flere gange forsøgt at afklare spørgsmålet i eksperimenter, og nu opruster de deres udstyr med et forsøg i detektoren GERDA i bjergområdet Gran Sasso i Italien.

Her vil de undersøge det radioaktive henfald af en særlig udgave af grundstoffet germanium.

Sjældent henfald opklarer mysterie

Under henfaldet forvandles en neutron i atomkernen til en proton, mens en elektron og en antineutrino udsendes. I sjældne tilfælde sker to henfald samtidigt og frigiver to antineutrinoer.

Hvis de to partikler omgående udsletter hinanden, så fysikerne ikke kan måle dem, må antineutrinoer og neutrinoer være det samme – og så ved vi, hvor alt stof i universet kommer fra.

Fysikere fanger flygtige partikler

Forsøget skal udføres i en kæmpestor detektor 1400 meter under Jorden. I tanken sikrer vand, kobber og flydende argon, at målingerne ikke bliver forstyrret af stråling fra omgivelserne.

Læs også:

Partikler

Hvad er antistof?

1 minut
Partikler

Ifølge fysikernes teorier eksisterer vi ikke

14 minutter
Partikler

Fysikere jagter universets spejlbillede

9 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul