Ultrakolde atomer skal finde den mystisk mørke energi

0,000.000.000.001 grad over det absolutte nulpunkt. Så kold bliver en sky af atomer i et nyt forsøg på ISS. I vægtløshed lever atomerne i 10 sekunder, så fysikere kan undersøge dem og måske løse en af astronomiens største gåder.

En ultrakold gas holdes fanget i et magnetfelt i den blå chip. Atomerne nedkøles skaber det koldeste sted i universet – ca. 100 millioner gange koldere end det tomme rum mellem galakserne.

© CAL/JPL/NASA

I et nye forsøg på rumstationen ISS vil fysikere nedkøle atomer til rekordlave temperaturer på under 0,1 billiontedel grad over nulpunktet.

Afsløre mørk energi

Her omdannes partikler til bølger, og dem kan forskerne bruge til alt, lige fra at følge smeltningen af Jordens iskapper via ekstremt præcise tyngdemålinger til måske at afsløre mekanismen bag den mystiske mørke energi, som speeder universets udvidelse op.

Fra partikler til bølger

Bølgerne - eller atomerne tilstand - kaldes Bose-Einstein kondensater, som fysikere har fremstillet på Jorden siden 1995 ved at nedkøle atomer med laserlys og radiobølger.

Men fysikerne står overfor et uløseligt problem, når de prøver på at afkøle atomerne næsten helt ned til nulpunktet via udbredelse.

Jordens stærke tyngdekraft får øjeblikkeligt atomerne til at falde ned på bunden af vakuumkammeret, hvor de opvarmes ved berøring med kammerets bund.

Forsøg på ISS rumstationen

I det nye forsøg på rumstationen – Cold Atom Laboratory – udbredes skyen i 10-20 sekunder på grund af vægtløsheden, og derfor vil det forunderlige Bose-Einstein kondensat opnå rekordlave temperaturer på under 0,1 billiontedel grad over nulpunktet.