Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fysik - Partikler

Vil en elektron og en positron ophæve hinanden?

Er det sandt, at elektroner og positroner simpelt hen forsvinder, hvis de mødes?

En positron har nøjagtig den samme masse som en elektron, men modsat (positiv) elektrisk ladning. Hvis de føres sammen under de rette betingelser, vil de ganske rigtigt forsvinde begge to, fordi de elektriske ladninger ophæver hinanden. Ifølge termodynamikkens grundregler kan energi imidlertid ikke forsvinde, men blot omdannes til en anden form. I dette tilfælde omdannes elementarpartiklernes energi til to gammastråler, der hver har et energiindhold på 511 kiloelektronvolt, som i form af to fotoner stråler ud til hver sin side. Elektroner og positroner er hinandens antistof, og positroner kaldes også for antielektroner. Teoretisk set har alle partikler en antistofudgave, og man kender mange af dem, for eksempel protoner og antiprotoner. Eksistensen af antielektroner blev forudsagt af den fremtrædende fysiker Paul Dirac allerede i 1930 som et resultat af kvantemekanikken. Blot to år senere udførte Carl Anderson et eksperiment, hvor han observerede en partikel, der havde netop de forudsagte egenskaber. Positroner findes naturligt, men er langt sjældnere end elektroner. I modsat fald ville der hele tiden være minieksplosioner alle vegne, når stof og antistof mødtes. Skævheden ser ud til at være gældende både på Jorden og i det ydre rum. Man kender ikke årsagen til, at stof dominerer totalt i forhold til antistof, men det sikrer i hvert fald, at verden ikke pludselig forsvinder i et glimt.

Læs også:

Kroppen

Slankekure: Her er videnskabens dom

10 minutter
Kroppen

VIDENSKABEN GUIDER: Sådan opnår du bedst orgasme

3 minutter
Mange mennesker er ikke klar over, at hikke opstår på grund af sammentrækninger i mellemgulvet.
Mennesket

KEND DIN KROP: Hvorfor får du hikke?

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul