Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nu kan fysikere finde ormehuller i universet

Teoretisk set kan vores univers rumme såkaldte ormehuller, som er genveje til fremmede universer. Nu har fysikere endelig fundet en metode, som kan vise, om de findes i virkeligheden.

Shutterstock

De mest eksotiske objekter, vi kan håbe på at finde i universet, er de såkaldte ormehuller. I teorien er et ormehul et sort hul, der skaber en slags tunnel til et andet sted i universet eller til et helt andet univers.

Idéen om ormehuller er udledt af Einsteins relativitetsteori, men ingen ved, om de findes i virkeligheden. Nu har fysikere fra Vanderbilt University i USA fundet en måde at afgøre det på.

Tyngdebølger viser vej til ormehullet

Fysikerne har lavet beregninger, som viser, hvad der vil ske, hvis et sort hul på fire gange Solens masse falder ned i et ormehul, der munder ud i et andet univers.

Når sorte huller smelter sammen, skaber de tyngdebølger, vi kan måle med særlige detektorer. Hvis det ene af hullerne er et ormehul, kan det ses på bølgemønsteret.

© Mark Garlick/Getty Images & The Virgo Collaboration

Forskerne ved, at når to sorte huller mødes, udløser det såkaldte tyngdebølger, som ruller gennem rummet og deformerer det. Bølgerne kan måles af de ekstremt følsomme detektorer LIGO og Virgo, som findes i henholdsvis USA og Italien.

Når et mindre sort hul spirallerer ned i et større, danner bølgerne et mønster med stigende frekvens. Det samme vil i første omgang ske, hvis det lille sorte hul falder i et ormehul.

Ormehuller har et særligt fingeraftryk

Hvis et lille sort hul falder i et ormehul, vil det skabe såkaldte tyngdebølger med en helt særlig signatur, som fysikernes detektorer kan måle.

Tyngdebølgerne vil dø ud, fordi det sorte hul passerer gennem ormehullet til det fremmede univers. Herfra vil det igen spirallere ind mod ormehullet, og i det øjeblik, det er tilbage i vores univers, vil vi igen kunne måle tyngdebølger fra det.

På den måde vil det lille sorte hul rejse frem og tilbage mellem de to universer, indtil det har mistet så meget energi, at det falder til ro midt i ormehullet.

Mønsteret er et fældende bevis

Undervejs vil tyngdebølgerne danne et helt særligt mønster – en slags fingeraftryk, som er et entydigt bevis for, at der er et ormehul i spil. Dermed har LIGO og Virgo nu praktisk mulighed for at gå på jagt efter ormehuller i universet.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul