Shutterstock
Sprængstof, eksplosion

Top 5: Hvilket stof er mest eksplosivt?

Jeg har læst, at stoffet nitroglycerin bruges til fremstilling af dynamit. Men hvad er egentlig det mest sprængfarlige stof, som findes, og hvordan udløses det?

1. Klortriflourid

Sprængstof, klortriflourid
© Shutterstock

Udløses ved kontakt med næsten alt
Stoffet klortriflourid er ekstremt kemisk aktivt og kan sætte ild til stort set alt. Det gælder også materialer, som normalt ikke kan brænde, fx asbest. Stoffet, som har den kemiske formel ClF3, er blevet brugt til fremstilling af bomber og som brændstof i raketter og flammekastere.

2. Nitrogen­triiodid

Sprængstof nitrogentriiodid
© Shutterstock

Udløses ved berøring
Nitrogentriiodid, som har den kemiske formel NI3, er meget følsomt over for kontakt. Stoffet eksploderer i en lilla sky ved selv den mindste berøring, fx med en fjer. Partikelstråling kan også detonere stoffet, som ikke har nogen praktiske anvendelser.

3. Cæsium

Sprængstof, cæsium
© Shutterstock

Udløses ved kontakt med vand
Grundstoffet Cæsium, Cs, antænder spontant i luft, og når det kommer i kontant med vand, danner det en eksplosiv mængde brint. Stoffet bruges i bl.a. solceller og atomure. Det har også været brugt i såkaldte ionmotorer til rumsonder.

4. Nitro­glycerin

Sprængstof, nitroglycerin
© Shutterstock

Udløses ved rystelser
Stoffet nitroglycerin, som har den kemiske formel C3H5N3O9, eksploderer ved de trykbølger, der opstår, når det rystes. Stoffet er bedst kendt som den centrale ingrediens i dynamit, men bruges også i små doser som hjertemedicin.

5. TATP

Sprængstof, TATP
© Shutterstock

Udløses ved varme eller stød
Sprængstoffet TATP med den kemiske formel C9H18O6 eksploderer, når det udsættes for varme, friktion eller stød. Det bruges i bomber og er bl.a. blevet udnyttet af selvmordsterrorister – fx i London i 2005, i Paris i 2015 og i Sri Lanka i 2019.