Ministerie van Defensie/Wikimedia
molotovcocktail

Uskyldig mand løsladt efter 35 år i fængsel takket være MythBusters

Ved et tilfælde så uskyldig dømt livstidsfange en genudsendelse af tv-programmet MythBusters. Det blev hans vej ud i friheden.

I 2007 sidder amerikaneren John Galvan og ser tv fra sin fængselscelle, hvor han afsoner en livstidsdom. Her toner en genudsendelse af programmet MythBusters frem på skærmen.

I 2005-afsnittet "Hollywood on Trial" skal de to værter Jamie Hyneman og Adam Savage forsøge at gengive en række berømte scener fra Hollywood-film.

Blandt andet vil de teste, om det kan lade sig gøre at antænde en pøl af benzin med en cigaret. Selv efter at have rullet den tændte cigaret i benzin må de efter mange forsøg give fortabt.

Dette skal blive Galvans vej tilbage til friheden. Det fortæller organisationen Innocence Project, der hjælper uskyldigt dømte amerikanere.

mythbusters

Adam Savage (til venstre) and Jamie Hyneman var værter på det berømte Discovery Channel-program "MythBusters", som kørte over skærmen fra 2003 og frem til 2016.

© Public Domain/Wikimedia

Falske anklager

I september 1986 bliver to brødre dræbt, da der udbryder brand i et lejlighedskompleks i det sydvestlige Chicago i USA.

To andre søskende, Blanca og Jorge, undslipper mirakuløst branden og fortæller til politiet, at en kvindelig nabo har truet med at brænde bygningen ned som gengældelse for sin brors død.

Kvinden mener nemlig, at hendes bror er blevet dræbt af banden Latin Kings, som Jorge var medlem af. Da politiet afhører kvinden, nægter hun at kende til brandstiftelsen, men peger i stedet på John Galvan.

Andre naboer i området bekræfter hendes forklaring, og sammen med to andre bliver Galvan arresteret. Dette til trods for, at Galvan har overnattet ved sin bedstemor på tidspunktet for ildspåsættelsen.

18-årige Galvan og de to andre bliver kørt til afhøring på den lokale politistation, hvor de efter eget udsagn bliver udsat for fysisk overgreb og truet til en tilståelse.

Til sidst underskrev de alle tre en erklæring, hvor de tilstår forbrydelsen. De bliver idømt livstid for overlagt mord og grov brandstiftelse.

I erklæringen indrømmer Galvan og de to andre, at de har kastet en molotovcocktail gennem et vindue ind til boligblokken.

Galvan forklarer i sin udtalelse, at han har tændt molotovcocktailen med en cigaret.

Denne detalje skal senere vise sig essentiel.

Ikke som i en actionfilm

Da John Galvan 21 år senere ser MythBuster-afsnittet kontakter han sin advokat, der straks undersøger sagen.

Advokaten finder ud af, at et hold forskere fra America's Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives i 2007 har undersøgt samme udfordring.

Holdet forsøgte over 2.000 gange at antænde benzin med en cigaret under forskellige forhold – blandt andet i et vakuum, der øgede cigarettens temperatur.

Selv efter de havde hældt benzin direkte på cigaretten, måtte de give fortabt og konkludere, at det ikke kan lade sig gøre at antænde benzin med en cigaret.

Forskerne fandt frem til, at det skyldes, benzinen kun har begrænset kontakt med den varmeste og mest glødende del af asken i cigaretten. Dette undersøgte de med røntgentermografi, som kan lokalisere varme.

Herfra indkaldte Galvans advokat en række ildspåsættelseseksperter til at understrege umuligheden af at antænde benzin med cigaretter.

Derudover kunne adskillige vidner bekræfte, at politibetjenten, som afhørte Galvan og de to andre på aftenen for anholdelsen, tidligere havde tvunget tilståelser ud af afhørte ved brug af vold.

Galvan og de to andres domme blev omstødt, og de kunne alle tre nyde deres genvundne frihed.

advokat galvan uskyldig

Den uskyldigt dørmte John Galvan (til højre) sammen med advokaten Tara Thompson fra Innocence Project, som var med til at undersøge muligheden for antændelse af benzin med cigaret. Dette ledte frem til Galvans løsladelse.

© Ray Abercrombie/Innocence Project