Amatørmeteorologens tjekliste

I denne udgave af Nørdens tjekliste nørder vi vind og vejr. Vi har bl.a. fundet en lyndetektor, et bud på markedets bedste vejrapp ... og et 400 år gammelt termometer!

Kvinde i vind og vejr gadgets
© Shutterstock & Ambient Weather

Lynhurtigt overblik over nedslag

Uanset om du vil opsøge eller undgå lyn, er den bærbare lyndetektor AcuRite 02020 god at have ved hånden.

Ved hjælp af en elektromagnetisk sensor opfanger detektoren ændringer i atmosfærens elektriske felt forårsaget af lynaktivitet. Den kan registrere lyn inden for en radius af 40 km og angive din afstand til lynnedslaget.

Lyndetektor
© Acurite

Flydende kugler viser temperaturen

Enhver vejrnørd bør eje et Galileo-termometer – opkaldt efter den italienske fysiker Galileo Galilei.

Termometeret fra Nauticalia fungerer ved, at flydende kugler i et forseglet glasrør angiver temperaturen. Kuglerne har forskellig densitet og bevæger sig op og ned i røret, når temperaturen ændres.

Galileo-termometer
© Nauticalia

Hold vejret med tre vejrstationer

Netatmo, vejrstation
© Netatmo

Den stilrene ...

Netatmo har skabt sig et navn med en stilsikkert designet og meget driftssikker vejrstation. Systemet er opbygget i moduler med bl.a. regnmåler, anemometer (vindmåler) samt termometre, der kan placeres ude og inde. Alle målinger vises i en app, hvor du også kan se vejrdata fra andre Netatmo-brugere.

Vejrstation for børn
© Green Science

... den barnlige ...

Weather Science har mange funktioner for børn og barnlige sjæle: Du kan bl.a. holde øje med vejrforandringer, lave din egen sky, eksperimentere med statisk elektricitet og observere drivhuseffekten. Når du er færdig med at udforske vejrstationen, kan du genbruge flasken og lave dit eget minidrivhus.

Ambient, vejrstation
© Ambient Weather

... den praktiske

Ambient Weathers WS-2902 er et godt bud på en driftssikker alt i en-vejrstation med tilhørende LCD-display. Foruden temperatur og regnmængde holder den styr på vindretning og -hastighed, atmosfærisk tryk samt uv-stråling.

Hold styr på chillfaktoren

Frostgraderne bider som bekendt mere, hvis det blæser – udtrykt i den såkaldte chillfaktor. Hvis temperaturen fx viser -2 °C, mens vindstyrken er på 14 m/s, vil din krop opleve temperaturen som -11 °C.

Med Kestrel 2000 Weather Meter kan du ikke alene få en nøjagtig aflæsning af vindhastigheden, men også omgående få beregnet chillfaktoren.

Vindmåler
© Kestrel

App giver besked, når kysten er klar

Markedet bugner med gode vejrapps, fx fremhæves The Weather Channel og den norske YR som pålidelige af bl.a. fritidsfolk og sejlere.

Weather Underground-appen roses bl.a. for et velfungerende stormvarsel og sine radarkort. Appens smarteste feature er dog en personificeret tjeneste: Du kan indtaste de vejrparametre (temperatur, vind, luftfugtighed m.m.), som du synes er ideelle for fx en tur på stranden eller stjernekiggeri, og så vil appen give dig notifikationer, når de ønskede forhold er til stede.

Denne del af tjenesten kræver dog et abonnement.

Vejrapp
© Weather Underground